Internațional

Putin propune schimbări în politica nucleară și avertizează Occidentul. Reacția Ucrainei

Vladimir Putin a propus schimbarea principiilor de utilizare a armelor nucleare și actualizarea Bazelor politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. „O agresiune împotriva Rusiei de către orice stat nenuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, se propune să fie considerată ca fiind atacul lor comun asupra Federației Ruse”, a declarat el la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, miercuri, 25 septembrie, potrivit DW. Ucraina a respins ferm această retorică.

Liderul de la Kremlin a atribuit necesitatea de a adapta normele existente „schimbărilor dinamice” în situația militară și politică actuală și „apariției unor noi surse de amenințări și riscuri militare” pentru Federația Rusă și aliații săi.

Putin a indicat că își rezervă „dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de agresiune” împotriva Rusiei și Belarusului. În același timp, „toate aceste chestiuni au fost convenite” cu conducătorul Belarusului, Alexandr Lukașenko, a precizat el. Armele nucleare vor fi utilizate „inclusiv dacă inamicul, folosind arme convenționale, creează o amenințare critică” la adresa suveranității Rusiei sau Belarusului, a subliniat președintele rus.

Între timp, rămâne neclar dacă vor fi aduse modificări doctrinei ruse de descurajare nucleară în vigoare din 2020. Documentul prevede că Rusia poate utiliza arme nucleare ca răspuns la folosirea armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă împotriva sa sau a aliaților săi, „precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse cu utilizarea de arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”.

Kievul reacționează

„În afară de șantajul nuclear, Rusia nu are nimic altceva, niciun alt instrument pentru a intimida lumea. Aceste instrumente nu vor funcționa”, a scris șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak, pe Telegram.

Potrivit experților, războiul din Ucraina, care durează de peste doi ani și jumătate, a declanșat cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, considerată cel mai apropiat moment de un război nuclear între superputerile Războiului Rece. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă să solicite aliaților occidentali să permită utilizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS din SUA și Storm Shadow din Marea Britanie, pentru a lovi adânc în teritoriul rus și a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

În contextul în care Rusia câștigă teren în estul Ucrainei, conflictul intră într-o fază pe care oficialii ruși o consideră cea mai periculoasă de până acum. În același timp, liderii occidentali, inclusiv președintele Biden, avertizează asupra riscului unei confruntări directe între NATO și Rusia, care ar putea escalada într-un al Treilea Război Mondial.

Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, iar împreună cu SUA controlează 88% din focoasele nucleare globale. Putin subliniază că „triada nucleară” rămâne cel mai important garant al securității Rusiei și al echilibrului strategic mondial.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult