Care este diferența dintre salariul brut și net și ce impozite sunt reținute
Cum se calculează salariul net, ce impozite se rețin și de ce scutiri beneficiază angajații ne-a relatat șefa Direcției impozite directe din cadrul Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor Serviciul Fiscal de Stat, Jana Griciuc, la emisiunea „Bună Dimineața”.
Care este diferența dintre salariul brut și salariul net
„Salariul net este salariul obținut după efectuarea tuturor reținerilor, salariul care este transferat pe card. Se poate negocia la încheierea contractului să fie indicat salariul net, dar nu brut. Sunt și așa tipuri de contracte. Atunci angajatorul face calculul cât ar trebui să fie pe carduri. Sigur, face invers calculul ca să iasă la net suma dorită de către angajat”.
Cum se calculează salariul net
Din salariul de funcție se scad prima obligatorie de asistență medicală, care constituie 9%, și scutirile la care are dreptul persoană fizică angajată.
„Sunt mai multe categorii de scutiri, cum vorbim de scutirea personală, scutirea pentru persoanele întreținute, scutirea pentru soț, soție. Din calculul respectiv se ajunge la o sumă. După ce am scăzut toate acestea, se impozitează cu 12% și obținem salariul net. Salariul net deja se transferă la cardul bancar”, a menționat Jana Griciuc.
Care este rata pentru asigurarea socială
Contribuțiile sociale nu le achită persoana fizică, ci angajatorul, în mărime de 24% din salariu calculat pentru fiecare angajat.
„Angajatorul este obligat până la 1 martie să prezinte salariatului o informație în care indică salariul calculat, primele scutirile acordate, impozitul reținut, persoana fizică, în baza informației date, își recalculează obligația fiscală. În cazul în care depistează că angajatorul nu i-a reținut corect, urmează să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit, forma CED-18, în termen până la 30 aprilie, anul următor anului fiscal de gestiune”.
Ce scutiri se oferă și cine poate depune cererea
Scutirile personale se oferă pentru întreținerea copiilor sau soților. Pentru a beneficia de scutiri, într-adevăr persoana fizică angajată urmează să depună cererea la angajator în care va indica de ce tipuri de scutiri vrea să beneficieze, cu anexarea documentului, în mod obligatoriu, a documentelor confirmative.
„Scutirile se acordă a persoanelor fizice rezidente și în acest context aș vrea să menționez că începând cu anul 2025 cuantumul scutirilor s-a majorat și dacă în anul 2024 persoana fizică poate beneficia de scutirea personală în mărime de 27.000 de lei, începând cu perioada fiscală 2025, va beneficia de 29.700 de lei”.
În cazul în care salariatul nu a depus cererea, el nu pierde dreptul la scutiri, ci prin depunerea declarației, va avea posibilitatea dată să indice scutirile și să-și facă recalcularea impozitului pe venit.
Cum se impozitează bonusurile
În cazul în care suplimentar la ajutorul material la salariu se mai acordă un ajutor material, atunci acesta se impozitează pe aceleași principii ca și salariul. „Toate facilitățile acordate de patron reprezintă surse de venit impozabilă și se reține impozit pe venit ca din salariu, în modul general stabilit, indiferent de sumă”.