Electorala

Candidata idependentă Natalia Morari s-a lansat în campania electorală

Candidata idependentă Natalia Morari s-a lansat vineri, 27 septembrie, în campania electorală. Programul Nataliei Morari se numește „Moldova nouă”, care promite reforme rapide, salarii și pensii mai mari. Morari a publicat un clip video filmat pe drumul Leova-Bumbăta, alături de susținătorii ei.

captură video
Sursa: captură video

Moldovenii care gândesc sunt capabili să construiască o nouă țară. Aceasta va fi misiunea supremă a mandatului meu. Mai devreme sau mai târziu va trebui să realizăm că, în primul rând, trebuie să ne bazăm pe propriile forțe. Trebuie să încetăm să mai credem în povești, a venit timpul să învățăm să ne asumăm responsabilitatea. Am venit cu un program al schimbărilor, un program care va transforma țara noastră din temelii, radical. Sunt măsuri precise, profund gândite, care vor aduce un efect grandios țării noastre (...) Voi fi președintele noii generații, nu voi ezita să vă spun adevărul. Voi lucra pentru voi toți”, a declarat Natalia Morari.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe data 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Campania electorală în Republica Moldova a început pe 20 septembrie 2024.

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 candidați în cursa electorală: candidatul susținut de PSRM - Alexandr Stoianoglo, candidata PAS - Maia Sandu, Renato Usatîi - desemnat de Partidul Nostru, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei - Vasile Tarlev, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, fostul premier Ion Chicu, Andrei Năstase - candidat independent, Octavian Țîcu din partea blocului „Împreună”, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari - candidați independenți.


Cine este Natalia Morari

Natalia Morari a fost cea care, în luna mai, a invitat liderii mai multor partide de opoziție la o masă de discuții despre un eventual candidat comun la alegerile prezidențiale. Ea spunea atunci că identificarea unui candidat unic, neafiliat politic, dar sprijinit de toată opoziția, ar fi cea mai bună strategie pentru campania prezidențială. Numai că, la scurt timp, unele partide participante la discuție și-au anunțat candidații.

Amintim că, în 2021, Natalia Morari a anunțat că se retrage de la postul de televiziune TV8, unde a fost cofondatoare, după ce a devenit cunoscută relația pe care o are cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat și acuzat în dosare penale legate de fraude bancare și care a fugit din Republica Moldova, după alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

După ce a fost expulzată din Federația Rusă, în 2007, în urma unor anchete jurnalistice în care descria scheme de corupție și de spălare de bani vizând persoane din anturajul președintelui rus Vladimir Putin, Natalia Morari a început să se implice civic în Republica Moldova, unde și-a fondat și un ONG. Ar fi jucat un rol-cheie în organizarea protestelor antiguvernamentale din aprilie 2009 de la Chișinău, care au degenerat în dezordini.

În 2018, Natalia Morari a fost inclusă în baza de date a platformei myrotvorets.center, înființată de Centrul de Cercetare a Crimelor contra Securității Naționale al Ucrainei, unde este prezentată ca fiind agent al serviciilor speciale ruse, informație respinsă de Morari.

Citește mai mult