Social

Elevii Liceului „Dacia”, mai pregătiți pentru situații de criză: au învățat cum să reacționeze în caz de incendiu sau cutremur

Elevii Liceului Teoretic „Dacia” din capitală sunt mai pregătiți să reacționeze la situații de urgență, cum ar fi incendiile sau cutremurele, după ce pompierii au desfășurat aici un exercițiu de simulare. Astfel, toți copiii și profesorii au fost evacuați din instituție și au învățat cum să acorde primul ajutor medical.

IGSU
Sursa: IGSU

Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în comun cu administrația liceului. Pe lângă evacuare, a fost simulată și acordarea primului ajutor medical.

„Ca să acordăm primul ajutor, victima care are capul spart trebuie bandajată începând de la ceafă pe cerc, ulterior la urechi și de bandajat gâtul, ca să fixăm capul.”

Elevii spun că astfel de aplicații îi ajută să înțeleagă mai bine cât de important este modul de acționare în situații de criză.

„Da, eu cunosc, totul a fost testat pe mine, de bandajat, de aplicat garoul și așa mai departe. Noi toți putem face aceasta”;

„Eu cred că fiecare trebuie să cunoască cum să acorde primul ajutor, deoarece va fi nevoie în orice situație critică, când omul poate să cadă sau să se întâmple o situație excepțională. În primul rând, trebuie să nu ne panicăm, să aflăm ce s-a întâmplat și mai departe să acordăm primul ajutor”;

„Am aflat multe lucruri noi despre acordarea primului ajutor în cazul unei lovituri la cap, de exemplu, acum știu corect de unde să încep, important să nu ne panicăm”.

IGSU
Sursa: IGSU

A urmat și o lecție teoretică cu elevii din clasa a șasea, unde pompierii au explicat regulile, dar și cum să reacționeze în situații excepționale. Copiii au fost activi și au acumulat noi cunoștințe.

„Eu am aflat multe informații cum să ne salvăm de incendiu, că trebuie cu o cârpă de astupat nasul ca să nu ne sufocăm”;

„În primul rând, trebuie de sunat la numărul 112 și este de dorit ca să spunem adresa, deoarece apelul poate să se întrerupă, ca salvatorii să poată să vină și să ne ajute”.

Administrația liceului organizează tradițional astfel de aplicații de două ori pe an.

„Este important, deoarece, în primul rând, noi răspundem nu doar că predăm obiecte în școală, dar răspundem de sănătatea lor, de viața lor în primul rând și îi învățăm pe ei la fel să răspundă de aceasta. Aceste simulări noi le organizăm și copiii ne vin în întâmpinare”, a declarat Ludmila Rîbac, director adjunct, Liceul „Dacia”.

„Trebuie să menționăm că elevii au fost excelenți, foarte bravo, doar în două minute au reușit să efectueze acțiunea de evacuare, respectiv nu am observat panică”, a menționat Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

La Liceul Teoretic „Dacia” din capitală învață 720 de elevi, instruiți de 50 de profesori.

Citește mai mult