Alegeri

Chișinăul ar putea deschide doar două secții de votare în Rusia, în loc de cinci. Ambele – la Moscova

În Federația Rusă ar putea fi deschise doar două secții de votare, în loc de cinci, cât a fost stabilit anterior. O solicitare în acest sens se află în prezent pe masa CEC și urmează să fie analizată într-un termen „rezonabil” și „cât mai scurt posibil”, a precizat vicepreședintele autorității electorale Pavel Postica. Recomandarea a fost formulată ținând cont de „cerințele obligatorii de securitate”, au explicat pentru „Teleradio-Moldova” reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Astfel, pentru scrutinele din octombrie, în Federația Rusă ar putea fi deschise doar două secții de votare – ambele la Moscova. Consiliul electoral de circumscripție recomandă ca una din secții să fie deschisă în sediul Ambasadei, iar cea de-a doua – în sediul Consulatului.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat în calcul recomandările instituției competente, care a formulat, ca urmare a unei analize complexe de risc, o serie de cerințe obligatorii de securitate. Acestea nu pot fi întrunite în cadrul desfășurării alegerilor pe teritoriul rus, cu excepția sediului Ambasadei”, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” purtătoarea de cuvânt a MAE, Liliana Barbăroșie.

Reprezentanta diplomației de la Chișinău precizează că decizia finală aparține, însă, Comisiei Electorale Centrale: „Deocamdată este doar a decizie a Consiliului de circumscripție. Ea nu este definitivă”.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat în cadrul unei emisiuni de la ProTV că autoritatea electorală „analizează atent toate argumentele care au stat la baza acestei decizii a Consiliului”: „În timp rezonabil, cât de scurt posibil, vom veni cu o reacție și la acest subiect”.

Amintim că CEC a decis pe 14 septembrie să deschidă 234 de secții de votare peste hotarele țării. În Federația Rusă, numărul a fost redus de la 17 la cinci. Decizia autorităților de la Chișinău a fost criticată dur de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat atunci că reducerea numărului de secții de votare ar fi un semn de „teamă și nesiguranță” din partea autorităților de la Chișinău. În reacție, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că astfel de decizii „țin exclusiv de politica internă a Republicii Moldova”, iar Kremlinul „nu are nicio competență să ne dicteze unde și câte secții de votare putem deschide”.

Precizăm că cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pe data de 20 octombrie, pentru a-și alege viitorul președinte. În aceeași zi, va fi organizat referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult