Social

Se pregătesc de iarnă pe măsura buzunarului: Pensionarii de la sate, forțați să facă sacrificii pentru a rezista frigului

Odată cu răcirea vremii, oamenii de la țară tot mai mult își fac griji în privința sezonului de încălzire. Sătenii se pregătesc de iarnă după cum îi țin buzunarele. Unii mai strângători mizează pe rezervele rămase de anii trecuți, alții, neavând în șopron lemne, adună bani pentru cumpărătura deloc ieftină.

Ada și Petru Pocitari din satul Schineni, raionul Soroca, au peste 70 de ani. Se răcește vremea și soții au început a căuta prin șopronul cu lemne ca să vadă de câți metri steri vor avea nevoie pentru iarna care se apropie.

„Iaca lemnele ce avem, îs cam puține, îs rămase de anul trecut. Dar ce-o să facem? Vom pune mai puține, vom mai tăia vreun copac din grădină. În alți ani mai strângeam din pensie, dar acum folos nimic nu avem din pensie. Ne uităm medicamente dacă să ne mai rămână de vreun scladometru (n.r metru ster) de lemn încă îi mult, îs 1500, îi prea mult, îi prea scump și cu un scladometru o lună nu o duci”, a spus Ada Pocitari.

„Nu știm ce iarnă va fi și nu știm cum ne va ajunge, avem olecuță, dar nu suntem garantați”, a adăugat Petru Pocitari.

Și alți pensionarii din sat își fac griji că nu le vor ajunge bani pentru procurarea lemnelor de foc.

„Eu am pensia 2500, dar metrul de lemn costă 1200 și o lună de zile un metru nu ajunge, dar cinci luni să faci focul 10 metri - 1200, trebuie să dai pensia pe un an ca să scoți iarna în capăt. Ne învelim, ne îmbrăcăm și dormim cam îmbrăcați, colțuni mai mulți că îi tare greu”;

„Am fost la piață și sunt lemne 1800 metrul tăiate, aduse acasă, dar eu iarna trecută am iernat tare greu că toate câte le-am adus, le-am cumpărat, toate le-am tăiat și toate mi le-au furat.”

Fiodor și Ecaterina Chiriac din satul Volovița nu renunță nici în acest an la soba veche de peste 30 de ani. S-au încălzit la gura ei chiar și pe gerurile cele mai grele pe care le-au apucat. Soții Chiriac spun că pot dormi liniștiți, căci soba lor deja e pregătită pentru iarnă.

„Din partea ceea a curățit soba și acum ne mai uitam aici să nu fie udeală, dacă îi uscat bine, punem la loc și de-amu când îi mai răcoare începem a face focul. Facem cu lemne focul și dacă îi frig tare, oleacă de cărbune, că soba se încălzește tare bine”, susține Fiodor Chiriac.

Mătușa Ecaterina a pregătit deja surcele și hârtii cu care să aprindă lemnele la prima necesitate.

„Iaca eu mi-am pregătit hârtiile de aprins focul și facem cu ce strângem, toate crenguțele de la vie, copăcei, crenguțele și cu niște lemnișoare mai groase”, spune Ecaterina Chiriac.

Ocolurile silvice din țară vor începe tăierea lemnului pentru iarnă în cel mult doua săptămâni. Prețul unui metru ster de lemn, specie de lemn de esență tare, rămâne neschimbat ca și anul trecut, 1000 de lei. Prețul unei tone de cărbune ajunge și până la 10 mii de lei.

Citește mai mult