Un grup de persoane, în frunte cu politicieni afiliați lui Șor, au protestat în fața CEC. Postica: „Se conduc de criterii strict politice”
Zeci de persoane în frunte cu politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au pichetat, azi, sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceștia au scandat lozinci politice, anti-guvernare, și au cerut majorarea numărului secțiilor de votare în Federația Rusă pentru scrutinele din 20 octombrie, precum și demisia vicepreședintelui CEC, Pavel Postica.
Organizator al acțiunii de protest a fost anunțat Congresul Comunităților Ruse din Republica Moldova, condus de Valeri Klimenko, care participă constant la diverse evenimente organizate de Șor, inclusiv la Moscova. Klimenko susține că deschiderea în Federația Rusă a doar cinci secții de votare ar afecta dreptul de vot al cetățenilor moldoveni aflați acolo.
„Autoritățile proeuropene din Moldova încearcă să îngrădească dreptul constituțional a mai mult de jumătate de milion de cetățeni moldoveni care locuiesc în Rusia de a participa la alegeri. Solicităm CEC să deschidă secții de votare în toate centrele regionale ale Federației Ruse.”
În replică, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat, pentru „Teleradio-Moldova”, că decizia CEC de a deschide cinci secții de votare în Federația Rusă este legală și confirmată de instanțele de judecată. Postica a precizat că protestul are un caracter politic.
„Faptul că cineva este nemulțumit cu privire la numărul secțiilor de votare deschise este, din punctul meu personal de vedere, un motiv inventat, deoarece ei nici măcar nu au contestat această hotărâre a CEC prin care s-a decis deschiderea a cinci secții de votare. Deci, ei au acceptat acest lucru. Acum ceea ce se întâmplă – se atestă „proteste” organizate în fața instituției electorale centrale, arată efectiv doar faptul că ei se conduc de niște criterii strict politice care nu au nimic în comun cu legalitatea.”
Postica a menționat că unii dintre protestatari sunt reprezentanți ai partidelor politice care fie sunt suspendate, fie nu sunt înregistrate oficial în calitate de participante la scrutinele din octombrie. Potrivit vicepreședintelui CEC, aceste acțiuni vor fi investigate inclusiv din perspectiva finanțării activităților cu conotație politico-electorală.
„Prin aceste acțiuni concertate împreună ei doar își dau arama pe față și arată că încearcă să se prezinte publicului larg ca un bloc sau ca o comunitate de partide conexate la o singură opțiune. Din acest punct de vedere, mie mi se creează impresia că deciziile care urmează să fie adoptate pe aceste cazuri, pentru că noi pe toate le documentăm, toate aceste partide cheltuie resurse financiare pentru aceste activități. Vom cerceta și vom examina inclusiv din perspectiva finanțării acestor activități cu conotație politico-electorală.”
Precizăm că printre protestatari au fost și Alexei Lungu, lider al Partidului „Șansă”, formațiune căreia i-a fost temporar suspendată activitatea, și Iuri Vitneanski, unul dintre fruntașii Partidului „Renaștere”, afiliat și el lui Șor. Menționăm în acest context că doar Partidul „Renaștere” este înregistrat în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie cu opțiunea de vot „NU”.
În acest an, în Federația Rusă vor fi deschise cinci secții de votare, comparativ cu 17, câte au fost deschise la scrutinul precedent. CEC a precizat anterior pentru „Teleradio-Moldova” că decizia a fost luată din motive de securitate. Chiar și așa, hotărârea autorității electorale a fost dur criticată de Moscova și contestată de Partidul Socialiștilor, înregistrat în calitate de concurent electoral, în instanța de judecată. Hotărârea CEC a fost declarată legală, în cele din urmă.