Alegătorii pot verifica online corectitudinea întocmirii listelor electorale
Alegătorii au posibilitatea, începând din 1 octombrie, să verifice online corectitudinea întocmirii listelor electorale și a informaților despre secția la care vor vota pe data de 20 octombrie.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, verificarea datelor din lista electorală poate fi efectuată, accesând pagina https://verifica.cec.md, urmând pașii corespunzători. Pentru a afla la ce secție de votare vor vota, alegătorii pot accesa aceeași pagină. La rubrica „Află unde să votezi”, selectând adresa de domiciliu, vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.
Totodată, începând cu 1 octombrie, potrivit legislației electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secției de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței sale, pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alți alegători.
Modificări în listele electorale pot fi solicitate cu cel puțin șapte zile înainte de ziua alegerilor. Biroul electoral comunică imediat registratorilor din cadrul autorităților administrației publice locale modificările solicitate cu anexarea actelor doveditoare. Registratorul verifică datele și efectuează, după caz, mențiunile corespunzătoare în Registrul de stat al alegătorilor.
Amintim că alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secției de votare respective.
Menționăm că, potrivit Codului electoral, Registrul de stat al alegătorilor (RSA) este un sistem informațional unic integrat de evidență a alegătorilor, parte integrantă a Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”. În baza datelor din RSA, sunt întocmite listele electorale de bază, care cuprind toți cetățenii cu drept de vot care își au domiciliul sau reședința temporară în raza teritorială a unei secții de votare.
Potrivit Promo-LEX, după o analiză a datelor din Registru, a fost constatat că, prin comparație cu alegerile precedente prezidențiale, la o distanță de patru ani, în Registru sunt cu 14.726 de alegători mai mult. Pe fundalul sporului natural negativ de mai bine de două decenii, creșterea numărului de alegători este un proces ce ridică semne de întrebare privind calitatea datelor din RSA. Misiunea de Observare Promo-LEX consideră că pentru o informare plenară asupra situației, respectiv pentru a preveni eventuale încercări de dezinformare a societății pe subiectul calității listelor electorale, CEC, împreună cu Agenția Servicii Publice (ASP), trebuie să explice nuanțat cauza dinamicii respective.
Totodată, experții Promo-LEX consideră că, în condițiile în care procedura de confirmare a deceselor alegătorilor din regiunea transnistreană și a celor de peste hotare este una anevoioasă, dar și a prezenței în RSA a unui număr semnificativ de alegători fără domiciliu sau reședință, această discrepanță poate fi explicată mai curând prin problemele sistemice de evidență a cetățenilor decât prin administrarea de proastă calitate a RSA și a listelor electorale de către CEC.