Social

Educație fără taxe - apelul public al Asociației Obștești „Părinți Solidari”

Educație fără taxe - este apelul public lansat de Asociația Obștească „Părinți Solidari”, în contextul în care în școlile și grădinițele din țară continuă să fie colectați sistematic bani sub diverse pretexte. Asociația solicită autorităților să garanteze o educație fără taxe. Reacțiile din partea părinților sunt diferite. Mulți se opun ideii de a le plăti, considerând că statul ar trebui să se ocupe de aceasta. Pe de altă parte, există și părinți care, deși susțin că nu ar trebui să existe taxe, aleg totuși să le achite.

ipn.md
Sursa: ipn.md

Potrivit directoarei executive a Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, acest fenomen este răspândit în toată țara, iar consecințele sunt destul de grave. Principalul motiv că lucrurile nu progresează, iar situația râmâne aceeași este faptul că se colectează sume mari de bani în instituțiile de învățământ. Deseori sunt adunați bani pentru reparație sau produse igienice.

Ceea ce se întâmplă la noi în educație sau situația descrisă mai sus cu colectările de taxe a devenit o schemă informală, care este acceptată în tăcere de către toți participanții la procesul educațional, atât cadrele didactice, manageri, părinți și este ascunsă sub denumirea de donații benevole. Acești bani în mare parte sunt colectați cash, sunt bani dați direct unei persoane, fără o evidență, fără o raportare”, susține Ala Revenco.

Asociația vine cu anumite solicitări pentru a combate acest fenomen. Printre principalele se numără asigurarea finanțării necesare a instituțiilor de învățământ și lansarea unei campanii de informare eficientă a părinților și cadrelor didactice referitor la taxele informale.

Am vrea să fie periodic, de câteva ori pe an, cel puțin de două ori pe an, campanii naționale de informare eficientă și aceste campanii să aibă componenta de a ajunge la fiecare persoană. Dacă vorbim de educație, atunci ar fi un ghid anticorupt care să i se înmâne fiecărui părinte la începutul anului școlar”, a declarat directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari”.

Părinții spun că statul trebuie să se preocupe de instituțiile de învățământ, iar părinții să nu colecteze bani. Pe de altă parte, unele mame spun că plătesc sau că nu au fost nevoiți să colecteze bani:

Eu cred că asta nu este normal, nu ar trebui să fie așa ceva. - Adică sunteți contra? - Da, contra. Eu cred că statul ar trebui să investească în tineretul de astăzi”.

Da, categoric suntem împotrivă. Cred că este responsabilitatea ministerului, responsabilitatea Primăriei care trebuie să țină cont de așa detalii”.

De la mine nimeni nu a cerut nimic, nu cunosc”.

Pentru ca copilul să crească în condiții bune și dacă trebuie să plătim, atunci plătim. Când noi mergem în instituțiile private, noi tot așa plătim. - Ați avut situații? Deja e începutul anului și se strâng bani? - Da, desigur și noi plătim”.

Moldova 1 a solicitat un comentariu de la Ministerul Educației și Cercetării privind colectarea taxelor în instituțiile de învățământ, însă, nimeni nu a răspuns la telefon. Este de menționat că timp de aproximativ două săptămâni, Asociația „Părinți Solidari” va colecta semnături la apelul lansat, ulterior va fi depus către autorități. De la începutul acestui an au fost primite de la părinți circa 23 de mesaje la subiectul taxelor ilegale. Sumele solicitate variază de la o sută până la aproape două mii de lei.

Citește mai mult