Social

Opt vârstnici din țară au fost premiați pentru o viață activă

Un sfert din populația țării noastre reprezintă persoanele de peste 60 de ani. Astăzi, în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, opt persoane de vârsta a treia au fost premiate și au primit titlu de laureat. Acestea spun că duc un mod de viață activ și încearcă să se implice în cât mai multe activități. Un mod de viață activ duc și oamenii de la sate, care spun că zilnic se ocupă cu treburile casnice.

La cei peste 70 de ani, Tamara Balan din orașul Drochia activează în calitate de profesoară de canto. Femeia spune că lucrează cu satisfacție și dragoste și încearcă să ducă un mod de viață sănătos. Astăzi, a fost premiată în cadrul concursului „Pentru o viață activă la orice vârstă”.

„Probabil de la un an de zile am început să cânt. Părinții mi-au dat un exemplu de a fi activă în orice domeniu, de aceea eu nu mă uit în pașaport. Sunt activă, duc un mod de viață sănătos, sportul, yoga, muzica, scena, asta este viața mea”, spune Tamara Balan.

Un mod de viață activ duce și Elena Miron din satul Tomai, raionul Leova. La 84 de ani, femeia continuă să activeze la Casa de Cultură și la muzeul din localitate.

„Am scris istoria bisericii, am scris cartea din istora satului. Numai activitatea, mișcarea, convorbirea cu cei din jur, cu tineretul, cu copiIi și cu cei bătrâni, numai în așa mod vom exista și vom fi de folosul societății”, a menționat Elena Miron.

În sate, modul de viață a unor persoane de vârsta a treia este diferit. Acestea spun că duc și ele un mod activ, însă, în ogradă, cu treburile casnice. Pe Eudochia Bivol din Peciște, raionul Rezina, am întâlnit-o în timp ce pregătea hrană pentru animale. La 70 de ani spune că toată ziua găsește de lucru prin grădină sau curte și are grijă și de animale. Totuși, se simte singuratică, pentru că nu are nepoții alături.

„Dacă omul este sănătos, atunci mergem înainte. Dacă e bolnav, e tare greu. Fac focul, fac oleacă de mâncare, spăl vesela, haine, cu păsările, așa până se înserează. Singurătate. Au plecat nepoții și fiicele”, afirmă Eudochia Bivol.

Iar Ecaterina Cazacu pe lângă grijile casnice, mai crește și o nepoțică. Femeia spune că are probleme de sănătate, însă, împreună cu nepoțica fac toate treburile casnice.

„Numai cu nepoțica. Mai mătur prin ogradă, duce gunoiul, trebuie acolo sau acolo, hai să facem amândouă. E greu. Nu pot, mă dor picioarele. E bine la țară. Am fost și la oraș, dar nu mă împăcam. Eram străină și nu mă puteam deprinde”, a precizat femeia.

„Cu anii se întâlnesc dificultăți de ordin material, că pensia este mică, poate și din punct de vedere că nu reușesc să fac așa cum este inima. Am lucrat 43 de ani profesoară de matematică, 28 de ani director adjunct de instruire”, a declarat Emilia Gogu din Peciște.

Anual, pe 1 octombrie, este marcată Ziua internațională a persoanelor în etate, stabilită în 1990 de Organizația Națiunilor Unite. Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, 25 la sută din populație o reprezintă persoanele de peste 60 de ani.

Citește mai mult