Președinta Georgiei se opune legii care restricționează drepturile LGBT. Documentul va fi semnat de președintele Parlamentului
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a refuzat să semneze legea care prevede interzicerea „propagandei LGBT” și a returnat documentul Parlamentului, a anunțat administrația prezidențială de la Tbilisi miercuri, 2 octombrie. Totuși, administrația a precizat că Zurabișvili nu a impus veto asupra legii, iar conform legislației georgiene, dacă președintele nu semnează un act normativ, acesta poate fi promulgat de președintele Parlamentului după o anumită perioadă de timp, precizează DW.
Legea privind „valorile familiale”, adoptată de Parlamentul georgian pe 17 septembrie, a atras critici puternice din partea Uniunii Europene. Susținut de deputații partidului de guvernământ „Visul Georgian”, documentul a fost aprobat cu voturile a 84 de parlamentari, fără opoziție, în condițiile în care partidele de opoziție au boicotat procesul de vot. Pentru ca legea să intre în vigoare, aceasta trebuia să fie semnată de președinte.
Noul act normativ interzice uniunile între persoane de același sex, formele alternative de căsătorie și adopția de copii de către persoane care se identifică cu un alt gen sau de către persoane neheterosexuale. De asemenea, interzice operațiile de schimbare a sexului, indicarea în documentele oficiale a unui gen diferit de cel biologic și „propaganda LGBT” în instituțiile de învățământ, mass-media și spațiul public.
Respectarea acestor norme va fi monitorizată de o comisie specială, iar încălcările vor fi sancționate prin amenzi, interzicerea exercitării activității profesionale sau chiar închisoare. Conținutul care promovează relațiile homosexuale va fi interzis în media și spațiul public, conform modificărilor legii.
Reprezentantul Înalt al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a cerut Georgiei să retragă această lege, considerând-o „o încălcare a drepturilor fundamentale ale oamenilor” și „o măsură care accentuează discriminarea și stigmatizarea”. Potrivit lui Borrell, legea „îndepărtează și mai mult” Tbilisi de obiectivul aderării la Uniunea Europeană.