Arabia Saudită poate amenința economia Rusiei. Creșterea producției de petrol ar putea destabiliza bugetul Kremlinului
Arabia Saudită ar putea destabiliza serios economia Rusiei dacă își schimbă strategia și începe să crească producția de petrol, susțin analiștii. Nemulțumită de nerespectarea cotelor de producție de către alți membri OPEC+, inclusiv Rusia, autoritățile de la Riad intenționează să inunde piața cu petrol pentru a-și crește veniturile, chiar dacă acest lucru ar însemna scăderea drastică a prețurilor, scrie Politico.
Această decizie ar fi o lovitură grea pentru bugetul de stat al Rusiei, care depinde masiv de veniturile din petrol și gaze. Conform estimărilor, o scădere de 20 de dolari a prețului pe baril ar duce la pierderi de aproximativ 1,8 trilioane de ruble, echivalentul a 20 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna 1% din PIB-ul Rusiei.
În contextul în care Moscova se confruntă deja cu sancțiuni internaționale dure și un plafon de preț impus de G7, creșterea producției de către Arabia Saudită ar putea reduce și mai mult veniturile Kremlinului. Cu toate acestea, analiștii subliniază că Rusia nu va renunța la războiul din Ucraina doar pentru că veniturile din petrol scad. „Semnele de dezechilibru economic se înmulțesc, dar Rusia va continua să finanțeze războiul pentru o vreme”, a declarat Heli Simola, cercetător la Banca Finlandei.
Deși Arabia Saudită ar putea „pedepsi” Rusia prin creșterea producției, Moscova își continuă strategia de a ocoli sancțiunile internaționale prin intermediul unei „flote fantomă” de nave vechi și prin vânzarea de petrol rafinat în țări precum India, China și Turcia, ceea ce i-a adus până acum venituri de 25 de miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina.
Dacă Arabia Saudită își duce la capăt planul de a-și extinde producția, bugetul Kremlinului ar putea fi grav afectat, iar Rusia s-ar putea confrunta cu dilema de a-și ajusta cheltuielile sau de a accepta o inflație galopantă și dobânzi mai mari.