Rețea de corupere masivă: 130.000 de persoane, racolate pentru influențarea alegerilor din R. Moldova
Circa 130.000 de persoane au fost implicate într-o rețea bine organizată de finanțare ilegală a partidelor politice și de corupere masivă a alegătorilor, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, informează Poliția Republicii Moldova. Potrivit Procuraturii Anticorupție, structura include lideri teritoriali, președinți de sector, activiști și simpatizanți care au fost recrutați pentru a influența rezultatele scrutinului din 20 octombrie 2024.
În cadrul unei conferințe de presă, Șeful Inspectoratului General al Poliției a anunțat că ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii anticorupție au desfășurat astăzi, 3 octombrie, mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale, ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea de bani în proporții deosebit de mari, comise de un grup criminal organizat afiliat lui Ilan Șor.
„În Republica Moldova, în anul curent, în contextul scrutinului electoral care urmează să se desfășoare la 20 octombrie, stabilim un fenomen fără precedent atât pentru țara noastră cât și țările vecine și statele UE unde întâlnim un fenomen amplu de finanțare și corupere în vederea perturbării procesului electoral. La ziua de astăzi Republica Moldova este subiectul unor atacuri directe care vin din Federația Rusă sub diferit forme, una dintre acestea fiind formele de corupție a cetățenilor”, a declarat Viorel Cernăuțeanu în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit poliției, rețeaua este structurată ierarhic și implică lideri teritoriali, președinți de sector, activiști și simpatizanți. În cadrul perchezițiilor, autoritățile au ridicat înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferite valute și alte obiecte relevante pentru investigație.
Grupul criminal ar fi acționat în scopul coruperii alegătorilor prin recompense financiare pentru a influența rezultatele scrutinului. Membrii acestei rețele erau organizați în mai multe niveluri de conducere:
130 de lideri teritoriali, care acumulau listele cu datele personale ale persoanelor racolate și le trimiteau în Federația Rusă pentru deschiderea conturilor bancare, fiind plătiți lunar cu aproximativ 45.000 de lei.
1.927 de președinți de sector, responsabili de racolarea activiștilor și simpatizanților din fiecare zonă, primeau sume de aproximativ 4.600 de lei pe lună.
Peste 50.000 de activiști racolau simpatizanți pentru a participa la alegeri și la referendum, fiind remunerați cu 4.600 de lei lunar.
Peste 70.000 de simpatizanți, persoane recrutate pentru a vota un anumit candidat și pentru a alege opțiunea „Nu” la Referendum, în schimbul unor recompense lunare cuprinse între 900 și 1.800 de lei.
Potrivit Anchetei, grupul criminal a folosit aplicația Telegram pentru a coordona activitățile și pentru a transmite instrucțiuni detaliate în ajunul alegerilor. Susținătorii lui Ilan Șor, care se află în Federația Rusă, dirijau întregul proces, iar persoanele racolate erau înregistrate și plătite prin conturi deschise la o bancă comercială din Moscova.
Veronica Drăgălin, avertisment către susținătorii lui Ilan Șor: „Riscă amendă, confiscare și închisoare”
În context, Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție, a făcut o serie de declarații dure privind finanțarea ilegală a susținătorilor partidului lui Ilan Șor, dezvăluind amploarea fenomenului și sancțiunile drastice care îi așteaptă pe cei implicați.
„Este destul de șocant să descoperim cât de multe persoane s-au implicat în aceste activități. Venim cu un mesaj foarte clar către aceste persoane care până în acest moment s-au implicat în aceste scheme, au dat datele personale pentru a fi deschise conturi bancare în Rusia. Noi cunoaștem cine sunt aceste persoane, am stabilit ce sume de bani primesc pe conturi de la această bancă din Rusia. Persoanele riscă o amendă de peste 37 de mii de lei, riscă să fie confiscată suma transferată. Mesajul e clar: nu merită să vă implicați în aceste scheme pentru că riscați amendă, confiscare și chiar închisoare", a declarat Dragălin.
De asemenea, șefa Procuraturii Anticorupție a menționat că participarea în astfel de scheme nu doar că atrage sancțiuni legale, dar este și „imorală”. Totodată, Dragalin a încurajat persoanele care au fost implicate să coopereze cu autoritățile pentru a evita sancțiunile penale și contravenționale.
„Dacă persoanele denunță și cooperează activ cu organul de urmărire penală, predau benevol lucrurile care au fost transferate ilegal, aceste persoane pot fi eliberate de răspundere penală și contravențională. Încurajăm cetățenii să coopereze cu organul de urmărire penală când ajungem la ușă cu percheziții, dar mai important pentru alții care se gândesc să ofere datele personale, pentru că legea pedepsește astfel de comportament și riscați să fiți să fiți supuși unor consecințe grave”, a adăugat Dragalin.
Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară” și dat în urmărire internațională, acuzat de multiple încercări de a destabiliza Republica Moldova prin finanțarea și organizarea de acțiuni anti-guvernamentale a venit cu o reacție după anunțul poliției. Acesta a precizat că nu există și nu poate exista nicio faptă ilicită, iar toate plățile sunt legale.
„Nu există și nu poate exista nicio faptă ilicită. Toate plățile sunt legale. Avem dreptul la liberă exprimare. Avem dreptul de a protesta. Declarația Universală a Drepturilor Omului, adoptată de ONU în 1948, prevede dreptul poporului de a se opune unui regim dictatorial”, a scris Ilan Șor.
Totodată autoritățile precizează că acțiunile de urmărire penală vor continua pentru a stabili toate circumstanțele și persoanele implicate în această schemă complexă de corupere electorală.