Zelenski va participa la un summit Ucraina-Balcani săptămâna viitoare în Croația
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să ceară insistent aliaților occidentali să accelereze livrările de arme, iar săptămâna viitoare va participa la o întrevedere cu liderii statelor din Balcani, în cadrul unui summit găzduit de Croația, a anunțat joi premierul croat, Andrej Plenkovic.
Scopul summitului, care va avea loc la Dubrovnik, pe coasta sudică a Mării Adriatice, este ca „întreaga regiune să își exprime sprijinul pentru Ucraina și poporul ucrainean în lupta lor pentru libertate”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic în cadrul unei reuniuni guvernamentale.
Plenkovic nu a specificat data exactă a summitului, însă, potrivit presei croate și unei surse guvernamentale citate de AFP, acesta va avea loc miercuri.
De menționat că aceasta va fi a doua vizită a lui Zelenski în Balcani în acest an, după un summit similar organizat în februarie în Albania, unde a solicitat deja armament și muniții țărilor din regiune, pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia.
Unele dintre aceste țări, precum Serbia și Bosnia, dispun de capacități importante de producție de muniții.
Ucraina traversează o perioadă dificilă, cu forțele sale în retragere pe frontul de est, confruntându-se cu lipsuri de personal și armament. Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a reafirmat joi, în timpul unei vizite la Kiev, sprijinul occidental pentru Ucraina, până când aceasta va „învinge” Rusia.
Summitul de la Dubrovnik se va desfășura într-un context tensionat, marcat de dispute între guvernul croat și președintele țării, Zoran Milanovic, în legătură cu sprijinul acordat Ucrainei.
Marți, Milanovic a blocat o decizie a guvernului de a trimite ofițeri ai armatei croate în Germania, în cadrul unui program NATO de asistență pentru Ucraina, declarând că nu va permite soldaților croați să participe la „activități care împing Croația în război”.
Premierul Plenkovic, care l-a acuzat pe Milanovic că acționează împotriva intereselor Croației, a îndemnat parlamentarii să depășească vetoul președintelui, lucru ce va necesita un vot cu majoritate calificată de două treimi.