Aderare UE

Când vom obține fonduri europene pentru agricultură și autostrăzi? Mureșan: Republica Moldova va fi o prioritate în următorul buget multianual

Republica Moldova va fi o prioritate pentru Uniunea Europeană în următorul ciclu bugetar, susține Siegfried Mureșan. Eurodeputatul român face parte din comisia pentru buget și este negociatorul-șef al Parlamentului European, instituție care joacă un rol important în aprobarea cadrului financiar multianual de șapte ani. Potrivit lui Mureșan, Republica Moldova va obține fonduri pentru agricultură și de coeziune după 2027, dar și până atunci fermierii moldoveni vor putea beneficia de sprijin european.

„Republica Moldova și statele candidate vor fi una dintre prioritățile bugetare ale Uniunii Europene în următorii ani. Agricultura și fondurile de coeziune din care construim autostrăzi și reabilităm drumuri - sunt principalele două priorități tradiționale. Acum, apărarea și vecinătatea devin noi priorități ale Uniunii Europene, iar noi vom aloca resurse suplimentare în aceste domenii. Republica Moldova ca țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană va fi o prioritate atunci când vom construi bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”, a declarat Siegfried Mureșan într-un interviu pentru Moldova 1.

Țările membre au înțeles că Republica Moldova este importantă și sunt gata să ajute, să se implice, a vorbit Siegfried Mureșan privind posibilitatea instituirii unui fond de solidaritate pentru agricultorii moldoveni.

„Dacă fermierii și alte categorii economice din Republica Moldova vor avea nevoie de ajutor, noi vom găsi soluții legale, juridice și sprijinul poate veni fie de la nivel european, fie prin acorduri bilaterale între statele membre. Este esențial să oferim sprijin, toate statele membre ale Uniunii Europene au înțeles acum cât de importantă este Republica Moldova și sunt dispuse să se implice”, a punctat Siegfried Mureșan.

Actualul buget multianual (2021-2027) a fost aprobat în 2020 și revizuit în contextul agresiunii rusești contra Ucrainei, și depășește 1,2 trilioane de euro. Potrivit procedurii, Comisia Europeană propune cadrul financiar multianual. Parlamentul negociază cu consiliul privind prioritățile bugetare, poate propune modificări și ajustări la proiectul inițial, poate influența alocările de fonduri între diferite domenii, de exemplu: coeziunea, agricultura, cercetarea, inovarea sau dezvoltarea regională.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult