Social

O intervenție în premieră a fost realizată la Spitalul Clinic Republican

În Republica Moldova pentru prima dată a fost efectuată esofagoplastie prin abord minim invaziv. Intervenția a avut loc la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, la care au participat specialiști din România, Austria, Germania, Serbia, Grecia și Italia. Intervenția a durat mai bine de șapte ore, iar pacient a fost un bărbat care de un an suferea de disconfort în zona esofagului.

Plastie de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului. Pacientul, un bărbat de 56 de ani din satul Cuhnești, raionul Glodeni, spune că s-a adresat la medic acum un an, când a observat că îl deranjează ceva în gât. De atunci se alimenta doar cu mâncare lichidă. Acum bărbatul are nevoie de câteva zile de reabilitare.

Nu știam ce să mai fac de durere, nu puteam mânca deloc. 18 kg în două luni am slăbit. Nu se ducea mâncarea, doar lichid. Eu de înghițit nu puteam înghite, din septembrie anul trecut și iată așa m-am chinuit. Trebuie două, trei zile numai cu seringa, doar supă câte puțin ca să se prindă în interior, sunt patru tăieturi”, spune pacientul.

Intervenția a durat mai bine de șapte ore. În cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt efectuate astfel de operații chirurgicale, însă prin metoda clasică.

Noi suntem pregătiți să efectuăm acest tip de operații anume prin metoda aceasta minim invazivă laparoscopică toracoscopică. Este important să avem dotare, utilaj medical, instrumente medicale care, din păcate, sunt foarte costisitoare și sunt de o singură folosință majoritatea”, a declarat Alexandru Toma, șef de secție.

Incidența globală a acestei patologii este de peste 15% și, ca rezultat, și frecvența complicațiilor este foarte înaltă. Boala de reflux și herniile heatale de tip unu se manifestă prin reflux gastroesofagian, pirozis, regurgitații, eructații, disconfort în regiunea restrosternală inferioară. Plus semnul șiretului pozitiv când pacientul nu poate sta cu capul aplecat în jos”, a specificat Natalia Șipitco, conferențiar universitar.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice internaționale cu tema „Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian”, care s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie la Spitalul Clinic Republican. Potrivit datelor oficiale, în cadrul acestei instituții medicale, anual, sunt operate 100 de persoane cu astfel de patologii.

Citește mai mult