Social

Au fost desemnați câștigătorii concursului „Pedagogul Anului”. Dan Perciun: Sistemul educațional reprezintă coloana vertebrală a societății

Cei mai buni profesori din țară au fost premiați, astăzi, în cadrul concursului „Pedagogul anului". Cei care s-au clasat pe locul I au fost răsplătiți cu câte 50 mii de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului". Cei de pe locul II au obținut câte 25 mii de lei și diploma de onoare a Ministerului Educației, iar cei de pe locul III au primit câte 15 mii de lei și diploma de onoare. În premieră, etapa republicană a concursului s-a desfășurat în baza unui nou Regulament aprobat de Guvern. Pentru prima dată, candidații au concurat pe patru arii curriculare diferite: limbă și comunicare; matematică și științe; educație socioumanistică; arte, tehnologii și sport.

Valentina Moscalu s-a învrednicit de premiului I la categoria „Educătorul anului". De 24 de ani, Valentina este educatoare la Grădinița Creșă nr.10 „Guguță" din orașul Rîșcani și cu dragoste îi ghidează pe cei mici spre noi cunoștințe.

„Acest premiu este o responsabilitate în activitatea ulterioară, sunt plăcut suprinsă, dar cred că cel mai mare merit din acest trofeu aparține copiilor care m-au susținut în toate acitivitățile mele. Nu știu dacă aș face altceva mai bine decât instruirea copiilor preșcolari, îmi place mult și îmi cunosc lucrul”, a relatat alentina Moscalu.

Mariana Crușnevschi spune că acest concurs este unul important pentru ea și o binecuvântare. Deținătoarea titlului „Învățătorul anului" este profesoară de clasele primare la Gimnaziul „Victor Dumbrăveanu" din satul Corlăteni, raionul Rîșcani.

„Copiii în clasele primare sunt ca o carte deschisă, cu ei este ușor de lucrat, pentru că orice nu aș spune, ochișorii le vor sclipi și vor aștepta ce minuni le voi aduce, ce lucruri frumoase le voi povesti și trebuie să facem tot posibilul ca să îi entuziasmăm”, a afirmat Mariana Crușnevschi.

Titlul de „Profesorul anului" pe aria curriculară „Limba și comunicare" a fost obținut de Drăgălina Mihalcean, profesoară de limba și literatura română, de la Liceul „Constantin Stere" din municipiul Soroca. Iar pe aria curriculară „Matematică și științe reale", acest titlu i-a fost acordat lui Veaceslav Macrinici, profesor de fizică de la Liceul „Ion Luca Caragiale" din municipiul Orhei.

„Am pășit pe terenul pedagogic al zecelea an, fiind angajată din 2015. Îmi place foarte mult ceea ce fac, vin cu plăcere la serviciu, îmi place să mă aflu printre copii, îmi place limba și literatura română, sunt pasionată de lectură și aceasta încerc să le transmit copiilor”, a menționat Drăgălina Mihalcean.

„Pentru mine acest premiu este o nouă responsabilitate și un val de emoții, că ceea ce fac o fac bine și trebuie să demonstrez că fac acest lucru bine, să îndreptățesc cei care m-au susținut și m-au adus astăzi aici”, a spus Veaceslav Macrinici.

În acest an, pentru titlul „Profesorul anului" au concurat 23 de pedagogi din învățământul gimnazial și liceal, pentru titlul „Învățătorul anului" -17 pedagogi din învățământul primar, iar pentru titlul „Educatorul anului" - 14 cadre didactice din învățământul preșcolar.

„Cred cu tărie că sistemul educațional reprezintă coloana vertebrală a oricărei societăți, iar în momente de cumpănă, pentru țară e esențial să stăm drepți, în fața minciunii, falsurilor și intereselor străine Republicii Moldova. Sistemul educațional este cel mai mare sistem din țară, sunt peste o sută de mii de oameni care muncesc în învățământ”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert. Concursul „Pedagogul anului" este la cea de-a 18-a ediție și are drept scop promovarea modelelor de cadre didactice, încurajarea performanței, schimbul de bune practici în educație și valorificarea profesorilor dedicați profesiei.

Citește mai mult