Social

Fără apă potabilă în Bucovăț: Locuitorii stau la coadă la fântâni sau cumpără apă îmbuteliată

Locuitorii din Bucovăț, raionul Strășeni, se confruntă cu o lipsă cronică de apă potabilă. Deși sunt conectați la rețeaua centralizată, apa din robinete nu este bună pentru consum, având miros puternic și uneori o culoare neobișnuită. În consecință, oamenii sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a cumpăra apă îmbuteliată sau pentru a găsi izvoare naturale.

„Toate blocurile care sunt aici folosesc apa doar pentru nevoi tehnice. În trecut, apa din fântâni era bună, dar acum nu mai este sigură pentru consum din cauza sărurilor acumulate”, a spus un locuitor din Bucovăț.

Un alt locuitor a menționat că „în apartamente uneori apa vine neagră. Nici măcar pentru spălat alimentele nu o putem folosi. Suntem nevoiți să cumpărăm apă sau să căutăm izvoare”. În lipsa unei soluții rapide, locuitorii transportă apa de la distanțe mari, mulți dintre ei recurgând la ajutorul vecinilor care dețin mașini.

Unii dintre locuitori, ca soții Luța, au încă o fântână proprie cu apă bună, pe care o împart cu vecinii. „Vine lumea și ia, poarta la noi nu se închide niciodată. Care are nevoie vine și ia apă”, povestește Raisa Luța. „Vecinul și-a făcut chiar o portiță. Vine când vrea, inclusiv noaptea, pentru că avem lumină”, a adăugat soțul ei, Ion Luța.

În sprijinul locuitorilor din Bucovăț și din întreg raionul Strășeni, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a semnat un contract cu o companie franceză pentru construcția unei magistrale de apă Chișinău-Strășeni-Călărași, cu o lungime de 50 de kilometri. Proiectul va asigura accesul la apă potabilă pentru peste 30 de mii de oameni din raioanele Strășeni și Călărași și va costa 22 de milioane de euro. Lucrările vor dura 21 de luni.

Până la finalizarea proiectului, locuitorii din Bucovăț rămân în aceeași situație, dependenți de soluții temporare. „Noi nu putem folosi apa pentru ceai sau mâncare. O cumpărăm de la diferite companii în butelii de 9 litri care costă până la 35-37 de lei, dar suntem nevoiți, pentru că avem copii mici”, a explicat o mamă din localitate.

Așteptările sunt mari, iar locuitorii speră că noua magistrală va aduce schimbarea necesară și un trai mai ușor pentru familiile din Bucovăț și din alte localități afectate de aceeași problemă.

Citește mai mult