Regional

O familie cu patru copii din Boșcana visează să aibă din nou o locuință. Casa lor a fost mistuită de flăcări

În prag de iarnă, o familie din satul Boșcana, raionul Criuleni, a rămas fără un acoperiș deasupra capului, după ce casa acestora a ars în urma unui scurtcircuit. Într-o clipă, visurile și amintirile s-au transformat în scrum, lăsând în urmă doar durere și neputință. Acum, părinții și cei patru copii locuiesc la rude, dar visează să aibă din nou o casă a lor. Asta ar însemna să o ia de la capăt pentru că fumul a pătruns în pereții locuinței, mediu în care nu pot locui cei doi copii care au grad de invaliditate, dar și mama acestora, care poartă sub inimă încă o viață.

știri.md
Sursa: știri.md

Ziua de 30 septembrie va rămâne întotdeauna marcată cu negru în calendar pentru familia Rusu. În acea zi, după 12 ani de viață frumoasă și amintiri create în căminul lor, au pierdut totul.

S-a aprins din camera aceasta, copiii se jucau tot aici, unde s-a pornit flacăra de la o priză. Au ieșit afară și strigau: „Mamă, mamă!”, iar eu eram la bucătărie, scoteam hainele din mașina de spălat. Eu repede am venit să văd ce strigă ei, tocmai plângeau micuții, și eu repede, când am văzut flacăra aia, nu știam cum mai repede să fac, repede mi-am scos copilașii din casă. Acolo era o mașină și i-am lăsat acolo, că fumul era negru. Apoi m-am dus și am stins lumina la contor”, spune Elena Rusu.

Elena ne-a povestit că și-a sunat imediat soțul, care se afla la muncă într-o localitate vecină. Artiom Rusu spune că a văzut un fum de departe, dar nu bănuia că arde căsuța sa.

Mă uit de departe, un fum negru. Am venit aici, ardea flacăra. Vântul mare, focul, dacă casa e din lemn. Nu a rămas nimic, totul a ars, totul. Peste hotare am lucrat la Moscova 10 ani de zile și tot ce am strâns, am îngrămădit, mi-am luat o casă”, a menționat Artiom Rusu, soțul Elenei.

Artiom și Elena Rusu au patru copii, trei băieți de 14, șase și doi ani și o fetiță de patru ani. Doi dintre copii au grad de invaliditate, lucru care îi obligă pe soții Rusu să demoleze căsuța și să o construiască din nou. Lucru imposibil pentru această familie, care trăiește din salariul lui Artiom de zece mii de lei pe lună. Din păcate, din resursele proprii, bărbatul estimează că i-ar lua vreo 10 ani să construiască o locuință. Această realitate îl apasă, având în vedere nevoia urgentă de un cămin stabil pentru familia sa.

Peisajul funebru este tot ce a mai rămas dintr-o locuință odată plină de viață. Focul a mistuit nu doar casa, ci și amintirile, lăsând în urmă doar cenușă și o tăcere apăsătoare. Acum, cei șase membri ai familiei locuiesc la rude, iar visul lor este să aibă căsuța lor. Pentru asta au nevoie de ajutorul oamenilor cu inima mare, mai ales că, în scurt timp, familia va fi completată cu un nou membru.

Noi vrem tare mult să ne mutăm la căsuța noastră, tare mult. Nu vrem să stăm pe drumuri. Am doi copii cu gradul I, fetița și băiețelul. Fibroza chistică, legat cu plămânii și pancreasul. Am decis să o stricăm, fiindcă au început de la mirosul cela să strănute, să tușească, lor nu li se poate mirosul acesta de fum. Repede se îmbolnăvesc”, afirmă mama copiilor.

O să o stric totul și o să fac din talpă. Care o să vrea să mă ajute cu materiale - niște cărămidă, niște scânduri, chiar niște ferestre. Cu ajutorul lui Dumnezeu, pereții măcar să-i ridic sau poate și acoperișul, dacă vor mai apărea niște voluntari, niște băieți”, a precizat Elena Rusu.

Până atunci, familia rămâne într-o liniște apăsătoare.

Camera mea era spre acest teritoriu, iată în acest perimetru. Acolo eu îmi făceam lecțiile, dormeam, lucram, era timp și mă jucam. A ars totul, notebookul, manualele, rechizitele, tot ce am avut, hainele mele, tot”, spune fiul Andrei.

Cele mai necesare lucruri în prezent pentru familie sunt materialele de construcție. Cei care doresc să ofere un ajutor familiei Rusu pot apela la numerele de telefon: 068 114 603; 067 723 542.

Citește mai mult