Profesia de poștaș mai este actuală și necesară
În contextul tehnologiilor informaționale, când milioane de mesaje sunt trimise zilnic pe cale electronică, profesia de poștaș rămâne în continuare căutată și apreciată, în special în zonele rurale. O dată pe lună, poștașul devine figura cea mai așteptată, aducând pensii, ziare sau, cel puțin, vești bune. Astăzi, poștașii din întreaga lume își celebrează ziua profesională. Deși este o meserie dificilă, ei o consideră extrem de necesară.
Indiferent de vreme, fie că plouă, fie că bate vântul, Claudia Ghervas, o poștăriță de 71 de ani, își începe dimineața pe ulițele satului Tătărăuca Nouă din raionul Soroca. Cu geanta plină, femeia merge din poartă în poartă pentru a distribui scrisori, ziare, pensii și, desigur, pentru a schimba o vorbă cu localnicii:
„Așteptăm poștașul în fiecare zi să vină la noi, să fie alături de noi, ne sfătuim cu dânsa, să ne jeluim când avem o problemă, noi cu dânsa ne sfătuim și ea ne ajută”;
„Noi de când eram tineri, de atunci suntem cu ea și o așteptăm, e bună, blândă, are un suflet umil, se adresează către noi tare frumos. Ne aduce gazetele la timp și avem ce discuta ce nu înțelegem”;
„E iute de picior, când este într-o margine de sat, când în alta. Duce la vreme ziarele, scrisorile, pensia la timp și ne dorim să fie sănătoasă, să mai lucreze încă mulți ani înainte”.
Pe cei care nu-i găsește acasă, Claudia Ghervaș îi așteaptă la oficiul poștal din sat. Avea doar 20 de ani când a decis să devină poștăriță. O simplă întâmplare a făcut ca astăzi să fie persoana cea mai așteptată din sat. Chiar dacă de 52 de ani duce povara grea a acestei meserii, dacă ar da timpul înapoi, ar alege aceeași meserie.
„Profesia de poștas mi-a fost dragă de la început și o iubesc, și am să o iubesc până am să mor, dar în toată ziua trebuie să fiu la lucru. Eu dacă nu mă duc într-o zi în sat parcă îmi pare nu știu ce, că nu comunic cu oamenii. Dar așa ies în sat și fiecare cu durerea lui. Iubesc profesia și îmi pare bine că am ajuns să lucrez atâția ani și încă trebuie să mai lucrez încă 10 ani măcar, dar am să lucrez”, a declarat poștărița Claudia Ghervaș.
În țara noastră activează în total 1911 poștași, dintre care 525 sunt în localitățile rurale. Cel mai tânăr poștaș din Republica Moldova are 18 ani, iar cel mai în vârstă - 76 de ani. Ziua Mondială a Poștei este sărbătorită din 1969.