MAI investighează cazurile susținătorilor lui Șor care s-au ales cu datorii, în loc de bani, pe cardurile MIR
Mai mulți moldoveni au făcut denunțuri la Serviciul 112 după ce s-ar fi trezit cu datorii la „PromsveazyBank” din Rusia. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Oficialul nu a precizat însă despre câți cetățeni este vorba. În schimb, a spus că oamenii care vor denunța cazurile de corupere electorală și vor conlucra cu instituțiile de drept se vor alege cu pedepse mai blânde.
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, spune că pe fiecare denunț înregistrat la 112 va fi inițiată o anchetă.
„Noi am înregistrat foarte multe apeluri la 112 prin care cetățenii Republicii Moldova denunță astfel de cazuri și denunță circumstanțele în care au fost atrași în această schemă criminală și depun depoziții foarte clare cine i-a atras, prin ce metode. Au probe video, au probe prin screenshot-uri și noi investigăm foarte atent fiecare caz.”
Contactați de „Teleradio-Moldova”, responsabili de la Serviciul unic de urgență ne-au spus că doar într-o singură zi au fost înregistrate cinci sesizări de corupere electorală.
„Cu referire la cazurile de fraudă electorală, în sistemul informațional al sistemului unic 112 au fost înregistrare pentru ziua de ieri cinci solicitări, iar astăzi nu a fost înregistrată nicio solicitare”, a declarat Ana Carpovici, ofițer de presă 112.
Amintim că banca rusească „PromsveazyBank”, aflată sub sancțiuni internaționale, este utilizată de gruparea Șor și așa-zisa organizație „Eurasia”, în spatele căreia se află serviciile speciale ruse, pentru a crea cardurile MIR care sunt eliberate masiv cetățenilor Republicii Moldova cu scopul de a-i corupe. Astfel, oamenii primesc lunar sume de bani în calitate de așa-zis ajutor. În realitate, gruparea Șor cere în schimb ca oamenii să participe la diverse acțiuni de protest, precum și să voteze împotriva referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și să susțină candidații lui Șor la alegerile prezidențiale, au anunțat anterior oamenii legii.
În același timp, Efros a declarat că preoții care s-au implicat în campania electorală și care au beneficiat de bani din Federația Rusă urmează să fie sancționați. Amintim că, recent, mai mulți preoți din Republica Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă. Se presupune că acestea ar fi fost finanțate de Patriarhia de la Moscova și oligarhul fugar Ilan Șor.