Aderare UE

Eurodeputat: Sper ca răspunsul pe care îl așteaptă Uniunea Europeană de la cetățenii moldoveni să fie covârșitor

Uniunea Europeană demonstrează că este dispusă să investească sume uriașe pentru consolidarea economică, dezvoltarea infrastructurii și în rezistența instituțiilor statului din Republica Moldova și din acest motiv singurul drum pe care trebuie să rămână este Europa. Opinia aparține eurodeputatului român, Eugen Tomac, care a explicat într-un interviu pentru Moldova 1 că suntem pe o linie fără întoarcere, sperând ca pe 20 octombrie răspunsul oferit de cetățenii moldoveni pentru Uniunea Europeană să fie unul covârșitor.

Moldova 1: Așadar, la o zi după ce Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluție în care a cerut sporirea sprijinului european în procesul de aderare a Republicii Moldova, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la Chișinău Planul de Creștere Economică a Moldovei, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Este vorba despre investiții în domenii strategice, așa cum am auzit, care vor consolida economia țării și ne vor apropia de standardele europene. Vreau să vă întreb cum va arăta acest plan la modul practic?

Eugen Tomac: Uniunea Europeană a fost, este și va rămâne alături de Republica Moldova, iar prin mesajul transmis astăzi, președinta Comisiei Europene a spulberat orice urmă de suspiciune și de dezinformare care a existat în spațiul public din Republica Moldova cu privire la agenda europeană și relația aș putea spune cu totul specială pe care o are Republica Moldova în momentul de față cu Uniunea Europeană.

Noi am dat ieri un semnal politic puternic în Parlamentul de la Strasbourg. Astăzi, șefa Executivului european, prezentă la Chișinău, a venit să spună un lucru cât se poate de clar. Și anume că Uniunea Europeană este dispusă să investească sume uriașe de euro în consolidarea Republicii Moldova, în consolidarea economică și în dezvoltarea infrastructurii și, evident, rezistența instituțiilor statului Republica Moldova la toate provocările cu care se confruntă de mai bine de 30 de ani. Nu există niciun fel de îndoială că singurul drum pe care trebuie să rămână Republica Moldova este apropierea de Vest, de Uniunea Europeană, de România.

Acest proces a început greu. Acum a intrat pe o linie fără întoarcere. Și eu sper ca, pe 20 octombrie, răspunsul pe care îl așteaptă Uniunea Europeană de la cetățenii Republicii Moldova să fie covârșitor. Aceasta este așteptarea noastră, pentru că, într-un context de război, extrem de periculos pentru Republica Moldova precum este conflictul din Ucraina, Uniunea Europeană a venit cu un răspuns politic îndrăzneț. A invitat Republica Moldova, dar și Ucraina să adere la Uniunea Europeană. Acum este așteptat răspunsul cetățenilor Republicii Moldova care sunt invitați la referendum pe 20 octombrie.

Moldova 1: S-a anunțat că planul urmează să fie definitivat până la sfârșitul acestui an. Deci mai sunt anumite proceduri birocratice, implică ele și Parlamentul European sau e vorba de decizii pe care urmează să le ia doar Comisia Europeană?

Eugen Tomac: Evident că aici discutam despre un amplu plan. El deja este pus în aplicare pentru că criza energetică, crizele prin care a trecut Republica Moldova în mare parte au fost depășite cu un sprijin al Uniunii Europene. În momentul de față, însă, evident că este nevoie de un plan ambițios prin care să poată fi susținută întreaga economie a Republicii Moldova. Discutăm aici despre antreprenori, despre investiții în agricultură. Și fondurile de preaderare, de fapt, asta înseamnă - o injectare de resursă financiară consistentă în economia Republicii Moldova, astfel încât cetățenii să simtă din plin că acest proces este unul care aduce beneficii uriașe. Și el este, într-adevăr, în mod real o soluție pentru Republica Moldova.

De altfel, eu sunt convins că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care au trecut măcar o dată, o singură dată, Prutul au văzut cât de mult s-a transformat România de când a intrat în Uniunea Europeană. Deci nu este nevoie să facem eforturi extraordinare sau extrem de complexe pentru a înțelege acest aspect. Este doar suficient să treacă o singură dată Prutul să vadă exact ce a însemnat pentru România intrarea în Uniunea Europeană și același lucru ne dorim să se întâmple și în Republica Moldova. Și, evident, acest lucru se poate face doar prin decizii politice curajoase, așa cum a reușit până acum Chișinăul să facă.

Moldova 1: Dacă ați putea să ne dați anumite detalii cum, la modul practic, realizarea acestui plan ar putea accelera procesul de aderare a Republicii Moldova la Comunitatea Europeană.

Eugen Tomac: În primul rând, trebuie să fie respectate negocierile care sunt în plină desfășurare între Chișinău și Bruxelles. Evident că un domeniu cheie și extrem de important este reforma justiției. Dar în ceea ce privește un plan de susținere economică, aici discutăm despre investiții concrete pentru antreprenori, pentru dezvoltarea economiei agricole. Republica Moldova este deja descoperită pe piața europeană, trebuie doar să își consolideze producția pe care o face la standarde europene. Deci, din acest punct de vedere, pe toate palierele sunt necesare măsuri concrete prin care antreprenorii și economia, industria Republicii Moldova să fie susținută cu resurse mari de la Uniunea Europeană. Lucru pe care l-a anunțat deja Comisia și cred că acest lucru este extraordinar și asta așteaptă mediul de afaceri din Republica Moldova - să fie susținut într-un context extrem de delicat, când investițiile nu se înghesuie foarte mult să treacă Prutul.

Citește mai mult