Regional

Modernizarea Bibliotecii „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga – un pas spre educația digitalizată

Biblioteca Liceului Teoretic „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga va fi modernizată astfel încât să devină un adevărat punct de atracție pentru elevi și profesori. Administrația instituției de învățământ spune că în prezent se lucrează la definitivarea proiectului, iar lucrările propriu-zise urmează să înceapă în februarie 2025. Proiecte similare vor fi implementate și în alte două instituții școlare din nordul țării.

Biblioteca Liceului Teoretic „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga funcționează din anul 1985, de la fondarea școlii. Profesorii spun că de atunci puține lucruri s-au schimbat aici: un interior învechit, cărți vechi și o lipsă totală de echipamente de birou. Elevii și colectivul didactic așteaptă acum cu nerăbdare schimbările prevăzute în cadrul proiectului de modernizare și își fac planuri de viitor.

„Învăț în clasa 6 „B”, deseori merg la bibliotecă. Îmi plac mai mult cărțile poetului Alexandr Pușkin. În locul acelor polițe aș pune un televizor, acolo vor fi diferite imagini din mai multe opere interesante, iar aici vor fi mai multe cărți și calculatoare, pentru ca noi să putem obține informația din mai multe surse, din cărți și internet”, a spus Andrei Marinenco, elev.

„Acum nu mergem des la bibliotecă, doar dacă trebuie să împrumutăm manualele necesare pentru programa școlară, literatură necesară disciplinelor. Eu în calitate de președinte al consiliului de elevi văd această sală mult mai modernă, pentru că vor fi calculatoare de ultimă generație și spații unde ne vom putea aduna. Elevii vor putea veni să citească literatură noua, surse suplimentare etc. Internetul este o rețea globală, ei vor putea găsi informație suplimentară care îi va ajuta în procesul de învățare”, a menționat Xenia Terzioglo, elevă.

În prezent, biblioteca Liceului „Mihail Ciakir" are un fond de peste 20 de mii de titluri de carte, însă nu dispune de condiții pentru organizarea unor evenimente mai de anvergură.

„În prezent, biblioteca organizează evenimentele care sunt aprobate la începutul anului, însă condițiile tehnice nu ne permit întotdeauna să organizăm evenimente interesante și interactive. După modernizare, cred că biblioteca va fi nu doar o simplă bibliotecă, ci un centru informațional, unde copiii vor citi, vor folosi tehnologii de ultimă generație, aici se vor desfășura mese rotunde, masterclass-uri, seminare”, a relatat Ana Ilieva, bibliotecară.

„Suprafața acestei săli este de peste 70 de metri pătrați, ea va fi împărțită în zone tematice, nu doar pentru înlocuirea manualelor, ci și pentru munca individuală sau în echipă a elevilor, pentru evenimente interactive. Aici vor fi organizate mese rotunde, vor fi invitați diferiți oaspeți, nu doar ai grupurilor noastre școlare, ci și din oraș și întreg raionul nostru”, a spus Valentina Cebotari, directoarea liceului.

În proiectul de modernizare a bibliotecilor din Rețeaua Școlilor Model sunt inluse încă două instituții - Liceul „Grigore Vieru" din Briceni și Liceul „Ion Creangă" din Fălești. Potrivit Ministerului Educației, investiția totală este de două milioane de lei. Proiectul finanțat de PNUD Moldova și o bancă comercială urmărește transformarea acestor biblioteci școlare în hub-uri educaționale multifuncționale.

Citește mai mult