Economic

Asociația „Forța Fermierilor” susține că măsurile adoptate de autorități sunt ineficiente

Cei o mie de agricultori care au depus cerere pentru ajutorul de stat constituie 15 la sută, iar restul agricultorilor care sunt în prag de faliment nu sunt sprijiniți de către autorități, susține directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău. În cadrul unui interviu pentru Moldova 1, acesta a comunicat că fermierii sunt determinați să iasă la proteste din lipsa unor măsuri eficiente care ar redresa situația din sistemul agricol din Republica Moldova.

Potrivit lui Bădărău, cei o mie de agricultori care au depus cerere pentru ajutorul de stat în valoare de 100 de milioane de lei, constituie 15 la sută din numărul total al agricultorilor care dețin acte că sunt păgubiți. Tot ei sunt eligibili ân cazul Legii 240/2024, dar restul agricultorilor, care sunt în pragul falimentului au fost omiși. „Cei care nu cad sub incidența acestei legi la moment, la fel, se află în dificultate financiară, iar numărul lor este unul de ordinul miilor și vor falimenta acum în toamnă, iar restul 15 procente din agricultori care beneficiază de aceste 6 luni de suspendare au să fie falimentați în primăvară. Vrem să înțeleagă societatea că legea (Nr. 240) adoptată de Parlament în grabă este ineficientă”, a explicat el.

Directorul Asociației „Forța Fermierilor” susține că ”s-au mimat acțiuni de ajutor pentru agricultori, fără a se identifica măsuri eficiente pentru ajutorarea sistemului agricol din Republica Moldova”. „Principala si unica revendicare a agricultorilor care au protestat nu a ținut de acest ajutor de 100 de milioane de lei, dar a fost modificarea Legii 240 cu privire la secetă din 2024. Lege, care ar trebui să suspende calcularea penalităților și a majorărilor de întârziere la datoriile agricultorilor și să prevadă un plan de eșalonare a acestor datorii. Agricultorii vor să vină la masa de discuții cu creditorii lor și cu băncile ca să reeșaloneze acele datorii acumulate pe parcursul anilor”.

Despre faptul că agricultorii vor beneficia de material semincer de grâu în cantitate de 400 de tone, e o inițiativă binevenită, cu care se pot semăna 2000 de hectare de grâu, iar suprafața însămânțată anuală este 500 000 - 600 000 de hectare.

De menționat că fermierii au anunțat că după ce vor termina lucrările în câmpuri, vor ieși la proteste, considerând că revendicările nu le-au fost auzite. Aceștia s-au adunat din nou în fața Parlamentului, pe motiv că nu au fost îndeplinite revendicările.

În replică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că pentru agricultori a fost alocată suma de 100 de milioane de lei din bugetul de stat. Totodată, FAO oferă Republicii Moldova 400 de tone material semincer de grâu. La fel, agricultorii afectați de calamități au la dispoziție încă 8 zile pentru a prezenta certificatele de calamitate și pentru a discuta reeșalonarea datoriilor cu băncile și furnizorii de inputuri agricole.

Citește mai mult