Alegeri

Dezbateri electorale pentru referendumul republican constituțional, la Moldova 1. Sinteza primei săptămâni

Săptămâna curentă Compania Publică „Teleradio Moldova” a organizat trei dezbateri electorale pentru referendumul republican constituțional, la Moldova 1. În studio au fost invitați reprezentanți ai nouă formațiuni politice, dintre care s-au prezentat doar opt. Șapte invitați au promovat opțiunea DA, iar unul - opțiunea NU. Participanții au fost invitați în ordinea înregistrării la CEC. Partidul Comuniștilor nu a dat curs invitației.

Republica Moldova se confruntă cu probleme climatice majore, precum seceta, iar fără ajutorul UE nu le va putea depăși. Declarația a fost făcută de către reprezentantul PP „Partidul Verde Ecologist”, Andrei Dumbrăveanu. „Noi spunem DA și vom primi noi tranșe, noi proiecte de dezvoltare durabilă și de a fi în rând cu lumea în aspect cultural, în aspect economic, în toate aspectele să ne simțim oameni la noi acasă”.

Reprezentantul PP „Mișcarea Respect Moldova”, Ion Ștefăniță, a menționat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare, care deja au fortificat, prin diferite programe și acțiuni pentru conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului în țara noastră. „2,4 milioane de euro la cetatea Soroca, 2,4 milioane de euro în Complexul muzeal Manuc Bey, 1 milion de euro în proiectul Twinning 2018-2019. Guvernul României, membri al UE – 1 milion de euro pentru Sala cu Orgă, 1 milion de euro pentru Muzeul Național de Artă, 800 de mii de euro pentru teatrul din Cahul”.

Modificarea Constituției este necesară pentru a stabili clar direcția către care cetățenii își doresc să se dezvolte Republica Moldova, susține reprezentanta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Moldova, Arina Spătaru. „Acest referendum nu este doar despre schimbarea unor articole în Constituție, ceea ce este foarte important. Este despre viitorul nostru prosper pentru că în procesul de aderare noi ne vom alinia la legislația UE, la standardele UE, astfel încât să avem libertatea să ne vindem produsele pe piața UE, să avem libertatea să ne deplasăm, tinerii să aibă oportunitatea să studieze în orice universitate”.

La rândul său, Chiril Șevțov, reprezentantul formațiunii „Renaștere”, care promovează opțiunea NU a declarat că referendumul este un trucaj politic și că nu poporul decide dacă R. Moldova va adera la UE, ci Bruxelles-ul. „Nu trebuie să așteptăm un nene de la Bruxelles sau Paris să ne rezolve problemele noastre. Problemele noastre ne aparțin doar nouă, respectiv doar noi le putem rezolva. Considerăm că acest fapt este posibil doar dacă Republica Moldova va ancora statutul său de stat independent, suveran, care știe să colaboreze, promovând doar interesul național, fără a-și submina statalitatea în unele alianțe suprastatale, care au doar acest scop, fără a menține scopul inițial, pentru care au fost create, precum Uniunea Europeană, care inițial avea scop economic și social”.

Totodată, Cătălin Vacarciuc, reprezentantul CUB, care promovează opțiunea DA în cadrul referendumului, a transmis că, pe 20 octombrie, cetățenii care vor în UE trebuie să-și asume angajamentul și responsabilitatea. „Majoritatea populației, din ceea ce ne arată sondajele, spune că vrea în UE, atunci trebuie să facem niște pași concreți ca societate. Referendumul este și un exercițiu electoral pentru noi pentru viitor, deoarece va mai trebui să facem un referendum odată ce vom fi în cadrul UE”.

Reprezentantul Blocului Electoral „Împreună”, Liviu Vovc, a declarat că prin referendumul din 20 octombrie, Republica Moldova va transmite un mesaj către instituțiile europene că cetățenii țării noastre își doresc să fie parte a acestei familii. „Votul nostru contează. Forțele Kremlinului încearcă să distorsioneze mesajul, să fraudeze acest referendum. De aia vă îndemnăm să ieșiți și să demonstrăm că noi suntem mulți, iar fraudarea și coruperea nu vor reuși să ne fure viitorul”.

Reprezentantul Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Adrian Băluțel a menționat că referendumul este o alegere de dezvoltare pentru Republica Moldova. „Timp de 30 de ani am scăpat multe oportunități din partea lumii libere și prospere. Acum avem o șansă reală pentru generația actuală și pentru copii noștri să fim parte a lumii prospere, civilizate și dezvoltate. Toată lumea trebuie să meargă la vot și să cimentăm viitorul acestei țări în UE”.

Olga Ursu a menționat că dezideratul european este un deziderat al întregii țări, nu doar al unui partid, iar „Mișcarea Alternativa Națională”, pe care o reprezintă, pledează pentru opțiunea DA. „Suntem pentru dezvoltarea Republicii Moldova și atingerea acelor standarde europene la care tindem. Această oportunitate nu trebuie ratată. (…) Calea parcursă spre UE va deschide și mai mult piața spre UE, exporturile către UE, crescând veniturile întreprinderilor din Republica Moldova”.

Amintim că CEC a înregistrat 15 partide pentru a participa la referendumul republican constituțional, dintre care 13 fac campanie pentru votul DA, iar două pentru opțiunea NU.

De la declararea Independenței R. Moldova și până în prezent, cetățenii au fost chemați la urne de patru ori pentru a-și expune opinia asupra unor subiecte politice, cum ar fi tranziția la republică prezidențială sau reducerea numărului de deputați.

Toate plebiscitele naționale au eșuat însă, fie din cauza numărului insuficient de alegători ieșiți la urne, fie pentru că voința majorității cetățenilor nu a ajuns să fie realizată de aleșii lor.

Ultimul referendum la nivel național, inițiat de Partidul Democrat, a avut loc simultan cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Atunci, cetățenii au fost întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și cu obținerea dreptului de a retrage mandatele aleșilor poporului.

Totuși, legislația nu a fost modificată și numărul deputaților a rămas neschimbat, pentru că a urmat o criză politică și democrații au plecat de la guvernare.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult