Electorala

Dezbateri electorale pentru funcția de președinte al țării, la Moldova 1. Sinteza primei săptămâni

Moldova 1 a început săptămâna aceasta seria dezbaterilor electorale pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. La cele două ediții au fost invitați șase candidați, dintre care în studio s-au prezentat doar cinci.

La prima dezbatere electorală pentru funcția de președinte, organizată de Moldova 1, au fost invitați Alexandr Stoianoglo, Maia Sandu și Renato Usatîi. În platou au venit Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi.

Dezbaterea a fost întreruptă la un moment dat după ce Alexandr Stoianoglo a părăsit studioul, pe motiv că a așteptat-o pe Maia Sandu, iar aceasta nu a venit la dezbateri.

„Reieșind din situația creată astăzi de către reprezentanții guvernării, au ignorat această întâlnire, aceste dezbateri, eu nu am ce să discut cu domnul candidat Usatîi. Eu nu am întrebări nici față de domnul Usatîi, nici față de alți candidați. Eu am vrut să fie o discuție constructivă cu reprezentanții guvernării. Eu am multe întrebări și am fost gata de a răspunde și la învinuirile care au fost aduse de guvernarea actuală și doamna Sandu împotriva mea. În situația creată, eu voi părăsi această sală și nu voi participa la aceste dezbateri”, a anunțat Stoianoglo. Acesta a menționat că, pe viitor, echipa sa va participa la toate dezbaterile care va fi invitată și își va promova platforma electorală.

La rândul său, Renato Usatîi a declarat că dacă va ajunge președinte va iniția un referendum pentru a trece la republică prezidențială. „Sunt sigur că la acest referendum cetățenii se vor pronunța că vor republică prezidențială, deoarece în sistemul pe care îl avem în RM de 33 de ani vocea cetățeanului simplu nu este auzită. În Republica Moldova nu s-au hotărât problemele elementare, care puteau fi soluționate de orice guvernare. Eu nu merg azi ca să plac actualei guvernări sau majorității parlamentare. Eu vreau să construiesc un sistem în care vocea fiecărui cetățean o să fie auzită. Pentru toți oamenii din țară voi fi președinte. Pentru cei care ne-au furat și astăzi distrug țara eu voi fi cel mai dur dictator din istoria globului pământesc.”

La cea de-a doua rundă de dezbateri au participat Vasile Tarlev, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei, Irina Vlah, candidat independent, și Ion Chicu, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Fostul premier Vasile Tarlev a chemat cetățenii să fie uniți, să vină pe 20 octombrie și să voteze persoane cu experiență, care au demonstrat că pot face ceva și care au un program real și pragmatic. „Se decide soarta cum vom trăi cel puțin în următorii patru ani. Să fie conducător al statului un patriot, un om care își iubește țara. Noi suntem pentru independență, suveranitate, integritate teritorială, neutralitate militară și bunăstarea populației”.

Candidatul independent Irina Vlah a declarat că vine cu soluții concrete pentru a garanta pacea în Republica Moldova, a proteja țara de scenarii periculoase și a stopa exodul populației. „Sunt unicul candidat cu opt ani de experiență de succes la conducere. Am construit, am unit societatea și am schimbat viețile oamenilor spre bine în Găgăuzia. Am un program de acțiuni concrete în 10 domenii. Voi realiza o politică externă, unde interesele Republicii Moldova sunt pe primul loc. Voi dezvolta o economie puternică și voi elibera țara de credite. Voi readuce garanțiile sociale pentru populație. Voi indexa pensiile de două ori pe an. Vin cu o soluție pașnică pentru conflictul transnistrean.”

La rândul său, fostul premier Ion Chicu a menționat că, dacă va deveni președinte, va lansa o inițiativă legislativă privind restituirea celor 15 procente de indexare a pensiei, care trebuiau alocate anul trecut pensionarilor. „În 2023, autoritățile au sustras de la pensionari 15% sub formă de neindexare, iar pentru o pensie de 3 mii de lei aceasta înseamnă 450 de lei lunar statul nu plătește pensionarilor. Trebuie de restabilit acest adevăr. (...) Pe 20 octombrie vom alege președintele statului, persoana care trebuie să răspundă de tot ce se întâmplă în stat. Este o responsabilitate enormă și vă rog să alegeți rațional, să încredințați soarta țării persoanei care poate duce această povară a responsabilității.”

Amintim că, pe 20 octombrie, vor avea loc alegerile prezidențiale, odată cu referendumul republican constituțional.

În buletinul de vot la alegerile prezidențiale se vor regăsi 11 candidați: candidatul susținut de PSRM - Alexandr Stoianoglo, candidata PAS - Maia Sandu, Renato Usatîi - desemnat de Partidul Nostru, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei - Vasile Tarlev, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, candidată independentă, fostul premier Ion Chicu, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Andrei Năstase - candidat independent, Octavian Țîcu, din partea blocului „Împreună”, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari - candidați independenți.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult