Social

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 14 octombrie, Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. Sărbătoarea mai este numită în popor Pocroave.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului marchează amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Conform tradiției populare, Acoperământul Maicii Domnului semnifică pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă. În această zi, unii credincioși țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec și de supărări. Se mai spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită. Tot astăzi, în unele localități, vitele sunt stropite cu apă sfințită, pentru a fi păzite de boli.

În ziua Acoperământului Maicii Domnului este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv în municipiul Chișinău.

Tot astăzi, conform calendarului creștin ortodox de stil vechi, este sărbătorită Pomenirea tuturor sfinților care s-au proslăvit pe pământul Moldovei și Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăț.

Citește mai mult