Expert: „Federația Rusă încearcă orice mijloc pentru a menține R.Moldova în siajul său geopolitic”
Este important să se înțeleagă că Federația Rusă folosește diverse metode pentru a menține Republica Moldova sub influența sa geopolitică, reprezentând astfel o amenințare continuă la adresa stabilității politice și a orientării europene a țării noastre. Constatarea aparține expertului în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, într-un interviu pentru Moldova 1.
Expertul susține că, pentru a-și menține influența în regiune, Kremlinul, prin reprezentanții săi, promovează intens fake news-uri potrivit cărora aderarea la Uniunea Europeană ar însemna „renunțarea la neutralitate și suveranitate” și automat aderarea la NATO. „Putem vedea pe canalele telegram o explozie de acuzații la adresa Uniunii Europene și NATO. Se întâmplă nu numai acum, dar și în preajma alegerilor parlamentare sau cu alte ocazii. Este un fals grosolan. În cadrul Uniunii Europene fiecare stat are dreptul suveran de a face sau a nu face parte dintr-o alianță militară.”
Analistul politic a explicat că narațiunile Moscovei împotriva UE și NATO vor continua nu doar în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului din 20 octombrie, dar și în preajma alegerilor parlamentare și „cu alte ocazii”. „Pericolul instaurării scenariului georgian la Chișinău în cazul în care alegerile parlamentare vor fi câștigate de forțe politice proruse, care vor încerca să pună batista pe țambal în ceea ce privește integrarea europeană, este o amenințare constantă la adresa stabilității politice din Republica Moldova și a parcursului european al țării noastre. Vedem aceste atacuri atât în preajma referendumului pentru integrarea europeană și a alegerilor prezidențiale, totodată o vedem și ca o pregătire pentru alegerile parlamentare din 2025”, a atenționat Mihai Isac.
Amintim că pe 20 octombrie vor avea loc alegerile prezidențiale, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Buletinul de vot pentru referendum va avea o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cei peste 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot vor pune ștampila cu inscripția „Votat” în unul dintre cele două cercuri de sub textul întrebării, având două opțiuni: „DA” sau „NU”.
Curtea Constituțională a statuat, pe 16 aprilie 2024, că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă. Potrivit experților, completările care vor fi introduse în Constituție în urma Referendumului republican constituțional, preconizat pentru 20 octombrie, nu afectează în niciun fel statutul de neutralitate și cel de suveranitate al țării.