Expirarea acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina ar putea provoca scumpiri ale energiei pe malul drept al Nistrului. Parlicov: „Examinăm 12 scenarii”
Chișinăul analizează 12 scenarii diferite în contextul expirării, la sfârșitul acestui an, a acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat într-un interviu pentru Nord Info că, în prezent, nu există motive pentru majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Cu toate acestea, el nu exclude posibilitatea unor ajustări în viitor, în funcție de evoluția costurilor pe rutele alternative și de alți factori externi care ar putea influența prețurile.
„Nu există temei în prezent pentru creșterea tarifelor. Mai mult ca atât, eu tare sper că vom reuși să reducem o parte din aceste tarife, doar că sunt anumite lucruri care nu întotdeauna depind de noi. Repet, la sfârșitul anului acesta, expiră contractul de tranzit prin Ucraina. În funcție de cum vor evolua lucrurile pe ruta alternativă, costurile acestei rute etc., noi am examinat 12 scenarii la acest capitol. Cu certitudine, noi suntem pregătiți pentru toate aceste scenarii, dar, desigur, în unele din aceste scenarii, urmează ca cel puțin tarifele pe energia electrică să fie afectate”, a declarat Parlicov.
Ministrul susține că Chișinăul analizează inclusiv o eventuală decizie a concernului rus Gazprom de a opri livrările de gaze către regiunea transnistreană. Dacă acest scenariu va fi pus în practică, spune Parlicov, autoritățile ar putea fi obligate să condiționeze livrările suplimentare de gaze prin plata în avans. „Altfel, este greu de imaginat cum regiunea transnistreană va achita”, costurile pentru gaz, a explicat oficialul.
Parlicov a avertizat că regiunea transnistreană trebuie să își ajusteze treptat tarifele interne la condițiile reale de piață, având în vedere că actualul acord cu Gazprom, care permite livrarea de gaze la prețuri extrem de reduse, nu va fi o soluție permanentă.
„Nu poți la infinit să pretinzi că gazul este aproape gratuit, energia electrică aproape gratuită. Toată lumea înțelege că acest aranjament, acest contract cu Gazprom, care permite livrarea gazului de facto gratuit în stânga Nistrului, nu este o construcție veșnică, și atunci cu cât mai bine își fac tema pe acasă cei din regiune, cu atât mai aproape sunt prețurile lor interne de prețurile de piață, cu atât mai mic va fi șocul atunci când se va termina acest proces”, a concluzionat ministrul Energiei.
Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024.
Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova. Mai exact, în regiunea transnistreană. Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 de dolari pentru un MWh.