Internațional

Atacurile rusești paralizează infrastructura energetică a Ucrainei: risc major de penurie în timpul iernii

Ucraina se va confrunta cu o gravă penurie de energie în timpul iernii, arată un raport al Agenției Internaționale a Energiei. Deficitul de energie electrică ar putea ajunge la aproximativ o treime, sau chiar jumătate, din vârful de cerere așteptat, spun experții. Se întâmplă din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și a expirării unui contract de livrare a gazelor. Rușii țintesc deliberat infrastructura energetică și civilă. În același timp, în prag de iarnă, principala centrală termică din țara aflată în război rămâne grav avariată.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Cea mai mare centrală termică din regiunea Kiev rămâne în stare de degradare la mai bine de șase luni după ce a fost distrusă de atacurile rusești. Imaginile filmate de o echipă TV din Japonia, care a vizitat centrala, arată generatoare și turbine distruse într-o clădire grav avariată și multe alte piese de echipament carbonizate. Anterior, capacitatea de producție a centralei era de 1,8 milioane de kilowați. Instalația furniza energie regiunii și capitalei Kiev, precum și regiunii Jitomir, dar și pentru localități din alte câteva regiuni. Șeful companiei care exploatează instalația spune că este imposibil să fie restabilite toate capacitățile.

„Este imposibil să fie restabilită capacitatea anterioară în întregime. Luăm în considerare reconstrucția instalației de la zero”, a spus directorul general al Centrenergo.

Oficialul a menționat că armata rusă a efectuat atacuri țintite și precise, cu scopul de a paraliza complet capacitatea centralei de generare a energiei, iar reabilitarea va fi inutilă în lipsa sistemelor de apărare aeriană.

„Atacurile rusești sunt un act de terorism real menit să distrugă o națiune. Vom depune eforturi pentru a o reconstrui, dar acestea vor fi inutile fără sistemele de apărare aeriană.”

Din primăvara acestui an, țara s-a confruntat constant cu o serie de atacuri cu drone și rachete care au vizat deliberat infrastructura energetică, cum ar fi centralele electrice și rețelele de transport și distribuție a energiei. În urma bombardamentelor, Ucraina a pierdut 9 gigawați din capacitatea de generare - aproape jumătate din necesarul de electricitate la nivel național.

Citește mai mult