„Tainele maestrului Mihail Munteanu”, cartea care dezvăluie lumea interioară a celebrului tenor
Nume de referință în arta lirică, maestrul Mihail Munteanu și-a demonstrat o viață talentul excepțional pe scena Operei Naționale din Chișinău. Despre prestația cântărețului, aplaudat acasă și în lume, au apărut numeroase cărți. În noua apariție editorială „Tainele maestrului Mihail Munteanu”, autoarea Aurelia Pînzari și-a propus să dezvăluie lumea interioară a artistului.
„O carte mai neobișnuită, e lumea interioară a maestrului Mihail Munteanu. Cum să rămâi integru într-o lume greu de rămas, cum să dărui fără să primești nimic. Tinerii să facă diferența între om cu bani și om bogat, Mihail Munteanu este bogat în lumea sa interioară”, a spus Aurelia Pînzari.
În carte sunt incluse și opiniile cunoscutului interpret de muzică populară, Mihai Ciobanu.
„Un exemplu de cumsecădenie, disciplină, verticalitate. A știut să pună suflet în ceea ce face, în cântec, dar și în a preda canto academic. Și-i doresc tot așa, înainte, putere și dragoste de frumos”, a declarat Mihai Ciobanu, Artist al Poporului.
Opera „Tosca” de Puccini a fost debutul lui Mihail Munteanu în 1972 pe scena Operei din Chișinău. Au urmat alte roluri celebre, colaborări cu dirijori renumiți și soliști de excepție, multe ovații, dar și multă muncă.
„Am fost în scenă aproape 50 de ani. A fost o viață extraordinară pentru că a fost o dăruire pentru public. Întotdeauna mi-a plăcut să ies în scenă și să dăruiesc frumosul operei și muzicii, asta m-a ajutat să pot supraviețui mult în operă”, afirmă Mihail Munteanu, Artist al Poporului.
De-a lungul vieții, Mihail Munteanu s-a consacrat și artei de a transmite experiența tinerilor.
„Am așa o frază: „Cioplesc talente noi”, prelungesc să lansez cântăreți foarte frumoși. Ei cântă mai mult în străinătate decât acasă”, spune Mihail Munteanu.
Discipolii de ieri și studenții de azi ai profesorului Munteanu se consideră norocoși.
„Jumătate din viața mea o împart cu Mihail Munteanu, care-mi este dascăl de peste 16 ani și pentru mine este nu doar un artist, ci și un om de o cumsecădenie rară, sensibilitatea îl ridică până dincolo de stele pentru emoția pe care știe să ne-o transmită nu doar prin cântecul său, dar și prin sfaturile sale deosebite”, afirmă soprana Natalia Tanasiiciuc, Maestru în Artă.
„Un om extrem de talentat și, prin inteligența dumnealui, ne-a transmis și nouă acest dar de a simți muzica, de a transforma, de a transmite emoții publicului”, a precizat soprana Elena Demirgean.
„De doi ani sunt la dumnealui, de când am intrat la Academie. Un profesor și nu doar profesor, ci și prieten, părinte, foarte săritor la nevoie”, a mărturisit Mariana Ploae, studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
„Tare aș vrea să-l văd în scenă și l-am convins să participe în concertul de autor al tatălui meu. Lumea trebuie să-l audă, să înțeleagă că așa personalitate noi nu avem, care, într-adevăr a ajuns la niște culmi ale tehnicii vocale, ale interpretării, asta-i ceva nemaipomenit”, a declarat compozitorul Marian Stârcea.
Mihail Munteanu s-a născut pe 15 august 1943 în satul Criva, raionul Edineț. Artistul deține cele mai înalte distincții ale Republicii Moldova, trofee la festivaluri internaționale, este Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.