Reacția șefului NATO la „planul de victorie” al lui Zelenski: Nu pot spune că susțin întregul plan
Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că „planul de victorie” prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un semnal bun, dar că nu poate să-l susțină în ansamblu, transmite Reuters.
„Desigur, este un semnal puternic de la Zelenksi și echipa sa că au conceput acest plan… Asta nu înseamnă că aici pot spune că susțin întregul plan, asta ar fi puțin dificil pentru că sunt multe probleme pe care trebuie să le înțelegem mai bine”, a spus el.
Reacția șefului NATO vine la scurt timp după ce cancelarul german Olaf Scholz nu numai că nu a comentat în niciun fel „planul de victorie” al lui Zelenski, dar a declarat în Bundestag că este pregătit inclusiv să discute cu președintele Vladimir Putin despre pace.
„Dacă suntem întrebați: ”Vom vorbi despre asta cu președintele rus?”, spunem ”da, așa este””, a adăugat el.
Aceste discuții ar trebui să respecte „principii clare”, a subliniat el: „nu vor fi niciodată luate decizii peste Ucraina și niciodată fără consultare cu partenerii noștri cei mai apropiați”.
Amintim că, miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a prezentat parlamentarilor ucraineni „planul de victorie”, spunând că acesta conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.
La schimb, el a oferit un rol occidental în dezvoltarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei și a spus că trupele ucrainene ar putea spori securitatea NATO și ar putea înlocui unele dintre forțele americane din Europa.
„Planul de victorie” va fi îmbunătățit, iar britanicii lucrează la punerea lui în aplicare
Marea Britanie lucrează la propriile propuneri cu privire la partea practică a „planului de victorie” prezentat de președintele Zelenski, a declarat generalul Oleksandr Sîrski, după o convorbire telefonică avută cu omologul său britanic, relatează Kyiv Independent.
Potrivit lui Sîrski, s-a discutat despre posibilitatea de a lovi ținte militare ruse „în profunzime strategică și operațională”.
Detalii mai sensibile sunt de așteptat să fie dezvăluite doar unor înalți oficiali din legislativul ucrainean, a declarat liderul partidului de guvernământ, David Arakhamia, pentru Kyiv Independent. Zelenski a fost, de asemenea, invitat să-și prezinte planul la un summit al liderilor UE săptămâna aceasta. El l-a dezvăluit deja președintelui Joe Biden și altor parteneri cheie, printre care se numără și premierul britanic Keir Starmer.
„Furnizarea de echipamente militare și arme, pregătirea personalului, precum și creșterea eficacității utilizării mijloacelor de distrugere de înaltă tehnologie sunt principalii piloni ai cooperării militare dintre Ucraina și Marea Britanie”, a precizat Sîrski.
Înalți oficiali au dezvăluit deja anumite părți ale planului, și anume cele legate de sprijinul militar și politic occidental pentru lupta Kievului împotriva Rusiei. Componentele cheie se concentrează pe zonele militară, diplomatică și economică, precum și pe reconstrucția țării post-conflict. Pașii specifici includ o invitație pentru Ucraina de a adera la NATO. Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei joacă, de asemenea, un rol în crearea presiunii asupra Moscovei.