Directorul API, Petru Macovei: Campaniile electorale, teren fertil pentru știrile false
Știrile false și dezinformarea devin tot mai frecvente, în special în perioada campaniilor electorale. Concurenții electorali profită de popularitatea unor platforme precum Telegram și TikTok, pentru a răspândi informații false și a influența opinia publică, avertizează Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API). Potrivit acestuia, persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile la aceste campanii, fiind mai credule și mai ușor de manipulat.
„Rețelele de socializare sunt cele care sunt împânzite de informații false, mai ales în campaniile electorale. Unii concurenți electorali își dau perfect de bine seama că pot să influențeze oamenii prin canalele de Telegram, TikTok sau alte platforme, de aceea, volumul de informații distorsionate pe aceste platforme este foarte și foarte mare”, a declarat Petru Macovei în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1.
El a explicat că, deși API colaborează cu deținătorii acestor platforme pentru a semnala cazurile de dezinformare, deseori rezultatele întârzie să apară, or platformele sunt adesea ghidate de interese financiare, iar câștigurile din publicitate devin o prioritate.
„Se pun presiuni și la nivelul Comisiei Europene, pentru ca aceste platforme să fie mai responsabile, să aibă mecanisme prin intermediul cărora noi, consumatorii de informații, să putem să semnalăm, să ne protejăm dreptul, până la urmă, or dezinformarea încalcă dreptul nostru constituțional la informare. Este un astfel de drept în Constituția Republicii Moldova. De aceea, trebuie să fie și statul, dar și noi, mult mai atenți, și să ajutăm oamenii, în special în campaniile electorale.”
În acest context, directorul API a subliniat importanța educării publicului pentru a deveni mai prudent și capabil să analizeze critic informațiile.
„Unii oameni au tendința să fie prea creduli, adică să creadă tot ce văd și aud sau să nu creadă în general în nimeni. Atunci, marea provocare este anume asta - să determini oamenii să nu se decepționeze totalmente, în același timp, să își dezvolte propriile capacități de analiză a informației. Și aici ne ajută foarte mult tinerii, tinerii care sunt mult mai abili, mult mai familiari cu noile tehnologii”.
Dacă ai depistat un fals în mass-media sau pe rețelele sociale, acum îl poți semnala pe platforma: semnale.stopfals.md.