Electorala

Peste 300 de tineri din R. Moldova, instruiți să provoace haos de alegeri: 88 de percheziții în toată țara și 1,6 milioane de lei confiscați

Peste 300 de tineri din Republica Moldova au fost antrenați în tabere din Federația Rusă, precum și în tabere de gherilă din Serbia și Bosnia și Herțegovina, cu scopul de a provoca destabilizări și dezordini în masă în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie. Aceștia au primit inclusiv instrucțiuni specializate în utilizarea dronelor echipate cu explozibili și a bombelor artizanale, în perioada septembrie – mijlocul lunii octombrie, de către cetățeni străini cu legături cu grupuri militare private precum „Wagner” și „Ferma”, a declarat șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

„Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar Ilan Șor, sub paravanul ONG-ului „Eurasia” a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova. Dintre aceștia, o parte au fost selectați pentru antrenamente în tabere de gherilă în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. (…) Antrenamentele includeau tactici de dezbinare națională și precum și destabilizarea ordinii constituționale. În tabere de pregătire erau antrenați provocatori care urmau să organizeze proteste și să participe al acțiuni violente, radicale și chiar extremiste în contextul alegerilor”, a declarat șeful SIS, Alexandru Musteață.

În total, de la începutul acestui an, peste 300 de tineri din țara noastră au fost pregătiți, regulat, în afara țării pentru acțiuni de destabilizare. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că tinerii mergeau la Moscova coordonat, în grupuri a câte 20 de persoane pentru a fi instruiți să piloteze drone și să utilizeze produse pirotehnice, în special în timpul acțiunilor în masă, pentru a induce panică și a crea provocări. Aceștia au fost implicați, inclusiv, în vandalizarea unor instituții ale statului, a mai precizat șeful IGP.

SIS, în colaborare cu IGP și PCCOCS, a identificat 13 cetățeni străini care au avut roluri de coordonatori, antrenori și instructori, au mai anunțat oamenii legii.

Lista străinilor care instruiau oamenii lui Șor pentru destabilizări, făcută publică de SIS

Conform datelor colectate de către SIS, printre coordonatorii acestor acțiuni sunt cetățenii străini GOLOSKOKOV Konstantin și POTEPKIN Mikhail, ultimul supus sancțiunilor internaționale. Menționăm că POTEPKIN este cunoscut pentru conexiunile sale cu PRIGOJIN Evghenii și organizația rusă „Ferma”, care a fost implicată, în 2023, în finanțarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, la moment, este responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității „AKSON”.

La fel, SIS a reușit identificarea altor 11 cetățeni străini care au acordat asistență taberelor de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, acționând sub formă de instructori, după cum urmează:

  1. LUCHNIKOV Aleksandr
  2. MOSKVIN Serghei
  3. SOLOVICH Sergey
  4. BEKER Andrei
  5. VOLKHONSKI Aleksandr
  6. GRUNICHEV Aleksey
  7. BUBNOV Gheorgii
  8. VILDIAEV Vladimir
  9. RUSSU Danila
  10. NEKLYUDOV Dmitrii
  11. ANGELOV Mircho

Subliniem că ANGELOV Mircho, pe lângă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetățenii Republicii Moldova, a fost implicat și în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent.

Planul lui Șor de destabilizare a Republicii Moldova – deconspirat

Miercuri, 16 octombrie, oamenii legii au descins, pe acest caz, pe 88 de adrese, în mai multe localități din Nordul, Centrul și Sudul țării, au anunțat astăzi șeful IGP, al SIS și șeful interimar al PCCOCS, pe acest caz. Perchezițiile au vizat tinerii care au participat la instruiri – o mare parte cu vârste de 20 ani – atât băieți, cât și fete. IGP precizează că aceștia colaborează cu ancheta.

În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat peste un milion 600 de mii de lei, în diferite valute – euro, dolari americani, hrivne și lei – destinați protestelor ce urmau să degenereze în dezordini în masă. De asemenea, au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare de la băncile Federației Ruse, precum și tichete de îmbarcare la avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova, anunță IGP.

Totodată, oamenii legii anunță că au fost ridicate și probe ale relației membrilor grupului infracțional cu partide afiliate fostului partid al lui Ilan Șor, declarat neconstituțional: contracte și legitimații ale unui astfel de partid. Suplimentar, a fost ridicată ștampilă unei organizații neguvernamentale, precum și înscrisuri de ciornă cu măsura organizatorică a unei alte astfel de organizații.

La moment, patru dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile. Banii, precum și alte obiecte ridicate vor fi anexate la dosarul penal, urmând ca după finalizarea investigațiilor, acesta să fie trimis spre examinare în judecată de către PCCOCS.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Tinerii, atenționați să evite implicarea în acțiuni ilegale

Oamenii legii atenționează tinerii să evite implicarea în acțiuni care depășesc cadrul legal al unui protest pașnic și care ar putea degenera în dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum și de opunere de rezistență violentă sau armată reprezentanților autorităților – acțiuni care se pedepsesc cu până la 8 ani închisoare.

Amintim, urmare a unui alt dosar penal trimis în judecată de procurorii PCCOCS, în data de 30 septembrie 2024 au fost condamnați 7 bărbați la pedepse cu închisoarea.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult