Politic

Ministrul de externe al Estoniei, la Ungheni: „Sistemul de vot digital, o soluție modernă în fața amenințărilor rusești”

Sistemul de vot în Estonia este digitalizat și aproape toate serviciile publice sunt elctronice, a declarat ministrul estonian de externe Margus Tsahkna, la întâlnirea cu locuitorii din orașul Ungheni. De asemenea, ministrul estonian a spus că Rusia este o amenințare, iată de ce autoritățile de la Tallin și-au dezvoltat mecanisme de apărare cibernetică, iar Suedia s-a confruntat cu multe narațiuni false înainte de referendumul de aderare care s-a desfășurat acum 30 de ani.

Estonia este un stat digitalizat aproape sută la sută, guvernul de la Tallin pune accentul pe securitatea cibernetică, pentru că Rusia încearcă să spargă sistemul public de administrare și vot. Acest lucru demonstrează că populația estoniană are un nivel mare de încredere în autorități, consideră Margus Tsahkna, a spus șeful Departamentului pentru afaceri euro-atlantice al Ministerului Afacerilor Externe din Suedia.

Avem 99 la sută din servicii publice digitalizate în acest moment. Cu excepția căsătoriei, credem totuși că oamenii trebuie să se întâlnească fizic cel puțin odată dacă vor să se căsătorească. Dar divorțul, de jumătate de an poate fi făcut și online. Dincolo de glume, avem un sistem de vot electronic de aproape 20 de ani, vom putea vota începând cu anul viitor și de pe telefonul mobil”, a declarat Margus Tsahkna.

La referendumul suedez, aproximativ 53 la sută au votat pentru aderare. Suedia a fost acceptată în Uniunea Europeană în 1995 când era neutră. Abia după invazia pe scară largă a Rusiei contra Ucrainei, Stockholmul a solicitat aderarea la NATO și a aderat la începutul anului acesta.

Am avut tot felul de povești despre ce avea să se întâmple dacă aderăm la UE. Multe dintre ele se refereau la germanii care aveau să vină să cumpere tot în Suedia. Dar nimic din aceste lucruri nu s-au întâmplat niciodată. Și că cred că în acest moment chiar ne-am dori ca germanii să vină cât mai mulți cu banii lor și cu investițiile”, a menționat Torbjorn Sohlstrom, șeful Departamentului Euro-Atlantic al Ministerului Afacerilor Externe din Suedia.

Estonia a obținut independența față de Moscova odată cu Republica Moldova în 1991 și a prins marele val de aderare la Uniunea Europeană acum 20 de ani. În această perioadă veniturile populației și produsul intern brut au crescut de aproape trei ori.

Cel mai important, am preluat din experiențele statelor care 20 de ani sunt membre în Uniunea Europeană, din bunele practici, experiențe și din lecțiile învățate. Sper foarte mult că după 20 octombrie să putem să ne gândim și noi ce măsuri să întreprindem ca să fim pregătiți de etapa de aderare”.

Consider că acest eveniment a fost interesant pentru mine personal. Este o posibilitate pentru noi ca tineri să progresăm mai departe, mergem cu studiile în străinătate și deschide o nouă ușă pentru noi”, spun oamenii.

Amintim că, miniștri ai afacerilor externe și secretari de stat din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) au efectuat pe 15 octombrie o vizită în țara noastră, fiind semnat un Memorandum de cooperare cu diplomația de la Chișinău.

Citește mai mult