Regional

Republica Moldova devine capitala europeană a turismului vitivinicol

Republica Moldova devine capitala europeană a turismului vitivinicol. Experți și delegații din 23 de țări europene s-au întâlnit la Chișinău pentru a discuta cum poate fi dezvoltat sectorul la nivel internațional. Aceștia au rămas impresionați de gustul vinului moldovenesc. Mai mult, experții susțin că țara noastră oferă o experiență la fel de bună precum Franța, Italia sau Spania.

Reprezentanții vinăriilor din Republica Moldova susțin că, fără dezvoltarea turismului vitivinicol autohton, nici ei nu vor putea să-și dezvolte afacerea.

Deși avem suprafața mică și tirajul foarte mic, ne planificăm creșterea. Vrem să construim o platformă care să aibă vederea chiar spre cotul Nistrului unde să facem degustări, poate ceva evenimente. Fără dezvoltarea acestui sector, este imposibil să te dezvolți tu însuți ca viticultor și ca vinificator”, a relatat directorul vinăriei, Anastasia Neamțu.

Noi suntem la început de cale, suntem pionieri în domeniu. Noi am intrat în traseul vitivinicol „Drumul Vinului" cu cinci ani în urma. Avem de dat din coate, avem de prășit, avem de lucru. Sperăm pe viitor să atragem cât mai mulți turiști, avem locuri mult mai interesante, nu numai crama”, a menționat fondatorul vinăriei, Nicolae Tronciu.

Experții susțin că turismul vitivinicol din Republica Moldova se dezvoltă cu pași mici, dar siguri pe plan internațional.

De când sunt aici, am rămas plăcut surprinsă de industria vinului, de Ziua Vinului, și cred că erau peste 100 de vinării. Am rămas impresionată de calitatea vinului produs în Republica Moldova. Pot spune că limita este cerul și cred că turismul va continua să crească”, a spus reprezentanta Ambasadei SUA, Daniela Dipierro.

Republica Moldova este o țară care oferă experiență în turismul vitivinicol la un nivel mai înalt decât țările clasice ca Franța, Italia sau Spania. Sunt foarte optimistă cu privire la viitorul Republicii Moldova. Noi trebuie să mergem înainte și să promovăm Republica Moldova”, a afirmat președinta Iter Vitis, Emanuela Panke.

Potrivit Ministerului Culturii, de la începutul anului, peste 25 de mii de turiști au venit în Republica Moldova pentru turismul vitivinicol.

Domeniul turismului a oferit spații de cazare refugiaților fără recompensă, fără bani, în marea majoritate, fapt menționat și la nivel internațional. Acum faima vinăriilor noastre s-a dus în toată lumea și noi trebuie să profităm de acest fapt, să creștem numărul de turiști care ne vizitează țara”, a conchis ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Conferința și Adunarea Generală este organizată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din țara noastră sub egida Ministerului Culturii. Începând cu anul 2020, traseul „Drumul Vinului Moldovei" oferă experiențe vitivinicole autentice și itinerare de ecoturism care încurajează turiștii să descopere elementele prețioase ale vechii culturi europene a vinului.

Citește mai mult