Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război
95 de apărători ucraineni s-au întors acasă din captivitate după ce Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri, proces mediat de Emiratele Arabe Unite. Printre cei eliberați se numără 69 de soldați și sergenți și 26 de ofițeri. Aceștia sunt militari din cadrul forțelor armate, polițiști de frontieră, marinari, precum și reprezentanți ai altor unități ale forțelor de securitate și apărare.
Organismul care coordonează tratamentul prizonierilor de război afirmă că mulți dintre cei eliberați au boli grave și efectele unor răni severe, precum și pierderea în greutate din cauza torturii și a malnutriției.
Copleșiți de emoții, cu lacrimi în ochi și îmbrățișări, astfel au fost întâmpinați pe pământul natal apărători ucraineni după mai bine de doi ani de captivitate.
Prizonierii eliberați au luptat pe diferite fronturi. Printre ei sunt și 34 de militari ai Brigăzii „Azov” care au apărat orașul port Mariupol și uzina Azovstal timp de aproape trei luni în 2022, iar apoi au stat doi ani și jumătate în captivitate.
„Schimbul de prizonieri a avut loc sub coordonarea și conducerea lui Kirill Budanov. Echipa sa a readus 95 de apărători ucraineni. Este cel de-al 58-lea schimb. Printre prizonierii returnați sunt 20 de soldați condamnați la închisoare pe viață de către așa-zisele instanțe ruse, alți 28 de militari au primit sentințe de lungă durată pentru că, pur și simplu, și-au apărat țara”, a spus comandantul Brigăzii „Azov”.
Denis Prokopenko, comandantul Brigăzii ”Azov”, a reamintit că alți aproximativ 900 de camarazi ai săi rămân în închisorile rusești și sunt supuși la tortură și tratament inuman.
Potrivit presei de la Kiev, printre repatriați se numără și jurnalistul ucrainean și apărătorul drepturilor omului Maksim Butkevici, condamnat de un tribunal rus pentru că a tras în forțele ruse.
Potrivit unui grup privat rus care apără interesele prizonierilor de război, cei mai mulți dintre rușii eliberați recent au fost capturați în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au declanșat o incursiune în luna august și rămân pe poziții în continuare, chiar dacă armata Moscovei susține că forțele sale ar fi recuperat o parte din teritoriu, fără să anunțe localitățile eliberate. Anteriorul schimb de prizonieri - care a implicat câte 103 militari din ambele părți - a avut loc în luna septembrie.
95 of our people are home again. These are the warriors who defended Mariupol and "Azovstal," as well as the Donetsk, Luhansk, Kharkiv, Kyiv, Chernihiv, and Kherson regions.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 18, 2024
Each time Ukraine rescues its people from Russian captivity, we bring closer the day when freedom will be… pic.twitter.com/kuJsGbja8T