Electorala

Alegeri prezidențiale și referendum: Ce trebuie să știe fiecare alegător

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a alege și de a fi aleși, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială. Mâine, toți cetățenii se vor prezenta la urne pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional.

În ziua alegerilor, alegătorul se va prezenta la secția de votare cu actul de identitate, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare.

În interiorul secției, persoana va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va verifica dacă persoana îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot și dacă este inclus în lista electorală de bază a secției de votare la care s-a prezentat. Ulterior, va trece masa unde stau membrii biroului electoral al secției, unde va semna în listele electorale, în dreptul numelui său, pentru fiecare buletin de vot primit.

Alegătorul va primi două buletine de vot - pentru alegerea președintelui Republicii Moldova și pentru referendumul republican constituțional, după care va trece în cabina de vot.

În cazul prezidențialelor, alegătorul va aplica ștampila „Votat" în dreptul unui concurent electoral, iar în cazul referendumului - pentru una dintre opțiunile de vot „DA" sau „NU", răspunzând la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Ulterior, va introduce buletinele pliante în urna de vot, nu se va reține mai mult decât este necesar și va părăsi secția de vot.

Amintim că astăzi, 19 octombrie, este ziua tăcerii înainte de alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional, care vor avea loc duminică, 20 octombrie. Potrivit Codului electoral, azi și mâine, agitația electorală este strict interzisă.

Pentru aceste alegeri, Comisia Electorală Centrală a tipărit peste 7,3 milioane de buletine de vot, dintre care circa 1,7 milioane de buletine de vot pentru alegătorii din străinătate.

De menționat că în Republica Moldova vor fi deschise peste 2 220 de secții de votare. Cele mai multe – 1.957 – vor fi deschise în circumscripțiile electorale din țară.

Pentru acest scrutin CEC a acreditat peste două mii de observatori, dintre care 1 277 naționali și 784 internaționali.

Citește mai mult