Social

Aproape 130 de persoane cu boli cardiace grave, salvate de intervenția TAVI

Cardiologia intervențională națională marchează cinci ani de la efectuarea primei intervenții de implantare transcateter a valvei aortice la un pacient din Republica Moldova. Intervenția, numită pe scurt TAVI, a oferit o șansă în plus la viață pacienților care suferă de stenoza aortică, una dintre cele mai grave și frecvente maladii ale inimii.

Tamara Balan este unul dintre pacienții moldoveni care deja au beneficiat de o intervenție TAVI. Potrivit femeii, înainte de intervenție diagnosticul de stenoză aortică îi producea suferință în fiecare zi.

„Am vreo trei ani de când mă supără inima. Mă încurca la respirație, mă înădușeam, nu puteam să mă aplec, nu puteam să ridic ceva, trebuia să mă bat așa peste inimă ca să-mi dea drumul la respirație”, a relatat femeia.

Pacienta a fost operată acum două zile, dar spune că deja simte efectele pozitive ale tratamentului.

„Mă simt bine. Respir liber, nu mă doare în piept”, a spus Tamara Balan.

Stenoza aortică, numită și aorta de porțelan, este o maladie severă și se caracterizează prin îngustarea orificiului de deschidere a valvei, din cauza depunerilor de calciu și colesterol. Afecțiunea apare mai des la vârstnici și poate fi tratată în prezent prin două metode: operație clasică pe cord deschis și intervenția TAVI. Cea de-a doua metodă este indicată persoanelor de vârstă înaintată, pentru care efectuarea intervenției pe cord deschis comportă un risc sporit de complicații.

„La etapa actuală suntem cu aproximativ 50 de intervenții pe an și putem ajuta acești pacienți pentru că avem foarte mulți din cei care necesită a fi tratați anume prin metoda respectivă. Am operat pe parcursul a cinci ani de zile 130 de pacienți cu așa diagnostic”, a declarat Marcel Abraș, șeful clinicii Universitare de Cardiologie.

Intervenția TAVI constă în introducerea, sub anestezie generală, a valvei printr-un cateter la nivelul inimii și durează, în general, aproximativ două ore. Această operație este concepută pentru a trata stenoza aortică severă și pentru a îmbunătăți funcția cardiacă. Pentru persoanele asigurate aceste intervenții sunt gratuite, cheltuielile fiind acoperite din fondul asigurărilor obligatorii de sănătate.

„Costul mediu al unei intervenții TAVI în anul 2024 este de peste 550 de mii de lei, dar este o alternativă pentru pacienți”, a precizat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

„Ne bucurăm foarte mult că am putut să introducem aceste operații în cadrul programului de asigurări medicale obligatorii”, a subliniat Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

Prima operație TAVI în Republica Moldova a fost realizată în data de 17 octombrie 2019 la Institutul de Cardiologie. Aceasta rămâne unica instituție medicală de nivelul trei din țara noastră unde poate fi efectuat acest tip de intervenții.

Citește mai mult