Economic

Expert român despre șantajul Gazpromului: O tactică a Kremlinului pentru a sabota alegerile din 2025

Kremlinul ar dori să forțeze Chișinăul să-și asume plata pretinselor restanțe istorice la gazele naturale și să continue aplicarea „prețului zero” pentru regiunea separatistă, ceea ce nu mai poate fi acceptat, afirmă Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor Early Warning. Fostul consilier prezidențial din România a sugerat în emisiunea „ÎN CONTEXT” că șantajul exercitat de Gazprom ar reprezenta o tactică destinată să saboteze alegerile parlamentare din anul viitor.

Iulian Chifu presupune că negocierile și elaborarea altor formule de livrarea sunt sabotate de Kremlin în contextul alegerilor din 2025.

„Pe zona Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” înțeleg că lucrurile au fost convenite. În ceea ce privește dimensiunea tranzitului, respectiv, aducerea gazului către Republica Moldova, adică în Transnistria, există o refuz din partea Federației Ruse pentru livrarea printr-un alt coridor, sau o condiționare de plata presupusei datorii, nefiind recunoscut auditul. Mai există un punct sigur care se referă la această datorie ce trebuie plătită. De asemenea, mai sunt câteva elemente care au apărut indirect, în perioada în care Victor Panicov a fost plecat. Există o cerere pentru majorarea prețului cazului și a prețului tranzitului. ANRE urmează să analizeze această situație și să ajusteze prețurile în funcție de costurile stabilite de „Moldovagaz”. Deci, există o formulă mult mai elaborată, bazată pe tranșe diferite, în privința sabotării acestui moment, și, desigur, în contextul campaniei electorale și al alegerilor care urmează.”

Fostul consilier consideră că Federația Rusă dorește să arunce regiunea separatistă în brațele autorităților din Republica Moldova, astfel încât să plătească presupusele restanțe. „Chișinăul nu poate să își asume toate costurile. Integrarea unei regiuni cu 350.000 de cetățeni, într-o situație economică precară, nu poate fi compensată. Cetățenii din stânga Nistrului nu pot să fie finanțați de cei din dreapta Nistrului. În acest moment, Republica Moldova are propriile probleme, iar o chestiune de natură umanitară vizând regiunea separatistă implică, în mod obligatoriu, o intervenție mult mai elaborată. De asemenea, la nivelul comunității internaționale, o susținere pentru Republica Moldova nu este posibilă. Adică prețul zero la gaz pentru zona separatistă nu se poate repeta și nici dubla plată pentru energia produsă de Cuciurgan nu ar fi folosită de Republica Moldova.”

Potrivit expertului, se vor identifica soluții și metode de compensare pentru a depăși criza gazelor. „Aici, în mare măsură, poate să existe compensare, dar impactul asupra malului stâng este foarte complicat. Și atunci, din acest punct de vedere, singurul lucru relevant pe care îl văd cel puțin autoritățile, dar probabil și populația de pe malul stâng al Nistrului, este faptul că Republica Moldova a luat în discuție această problemă și încearcă s-o rezolve de foarte multă vreme. Mai întâi a transmis tot gazul către zona separatistă, trăind cu gazul de pe piață, cu prețul pe malul drept al Nistrului, dar mai mult de atât va fi complicat să își asume pe termen scurt. Trebuie să existe măcar o perioadă de tranziție în acest sens și vom vedea care vor fi soluțiile pentru a compensa.”

După negocierile de la Sankt Petersburg, problema livrărilor de gaze naturale către stânga Nistrului rămâne incertă, în contextul expirării, pe 1 ianuarie, a actualului acord de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. Gazprom condiționează viitoarele livrări și volume de gaze de disponibilitatea Chișinăului de a achita pretinsa datorie istorică la gaze. Chișinăul susține că cel mai realist scenariu este ca Gazprom să reducă livrările destinate malului stâng al Nistrului, dar în acest caz, „Republica Moldova nu va face față provocărilor energetice fără ajutorul partenerilor externi”. Astfel, principalele provocări care ar putea genera o criză majoră sunt posibila întrerupere a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană și solicitarea Moldovagaz de a majora tarifele.

CITEȘTE ȘI: Victor Parlicov, după vizita la Sankt Petersburg: Riscul unei crize energetice este iminent

Premierul Dorin Recean după ce Moldovagaz a cerut majorarea tarifului la gaz, iar Parlicov nu a ajuns la un acord cu Gazprom: „Avem de confruntat o iarnă foarte grea”

ANRE amână, pe ultima sută de metri, ședința la care urma să decidă noul tarif la gaz. Când va fi examinată solicitarea Moldovagaz

Citește mai mult