Electorala

Sute de moldoveni au solicitat urna mobilă la domiciliu sau în spitale. Cum s-a votat cu urna mobilă la Soroca

Sute de alegători au solicitat astăzi urna mobilă la domiciliu sau în spitale, pentru a-și exprima dreptul la vot. În majoritatea cazurilor, oameni au invocat motive de sănătate. Reprezentanții birourilor electorale de la secțiile de votare din Soroca s-au „echipat" cu buletine, ștampilă și urnă mobilă și au mers la locul aflării solicitanților.

Teleradio Moldova
Sursa: Teleradio Moldova

Ada Lozan din municipiul Soroca are gradul întâi de invaliditate. Femeia solicită încă din 2013 urna mobilă la domiciliu.

Sunt invalidă și am rugat să vina acasă, să votez acasă, căci greu mă deplasez, sunt invalidă de 13 ani. Astăzi, am votat ca să vina copiii mei acasă, și nu numai ai mei, dar toți copiii și mamele care și-au lăsat copiii, părinții cărora nu are cine le da o mână de ajutor.”

Varvara Lozovanu are 84 de ani. Femeia a solicitat urna mobilă și spune că oamenii trebuie să dea dovadă de unitate.

„Eu am scris cerere că deja nu mă pot ține pe picioare și deja uit. Au venit acasă, mi-au dat buletinul și eu m-am orientat, am stat și m-am gândit că ne trebuie nu mulți, unul să fie, dar noi trebuie să ne unim și să ne respectăm unul pe altul.”

La secția de votare numărul 4 din Soroca au fost înregistrare 106 cereri pentru urna mobilă, de la pacienții internați la Spitalul raional din Soroca.

„E păcat ca suntem în spital, dar trebuie să alegem viitorul nostru, ca să trăim și noi oleacă mai bine”;

„E bine că au venit aici, pe loc, și nu ne mai ducem în altă parte”;

„În așa condiții nu am mai votat, dar acum avem așa posibilitate și ne bucurăm de ofertă pentru un viitor mai luminos, mai sigur și mai prosper”.

Reprezentanții biroului electoral din cadrul secției au mers la domiciliul persoanelor și la spital echipați cu buletine, stampilă și urnă mobilă.

„Durează asta cam trei-patru ore, apoi plecăm la secția de votare, unde îi înregistrăm și introducem în calculator toate datele. Lumea e mulțumită că venim noi la ei, să nu trebuiască ei să se deplaseze, că ei nu pot și nu sunt pe loc”, a declarat Diana Pușcaș.

Potrivit legislației electorale, urna mobilă poate fi solicitată de alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot deplasa la sediul secției de votare din țară.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult