Electorala

Alegerile din R. Moldova – cruciale. Cum reflectă presa internațională scrutinul prezidențial și referendumul

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au captat atenția presei din întreaga lume, fiind considerate un moment decisiv pentru viitorul european al țării. Dublul scrutin, care include și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, se desfășoară pe fundalul tensiunilor legate de amestecul Rusiei, scrie presa internațională.

Presa occidentală: votul din 20 octombrie – „decisiv”

În presa internațională, scrutinele din Republica Moldova sunt văzute ca o alegere între orientarea proeuropeană, promovată inclusiv de președinta în exercițiu, care candidează pentru un nou mandat, și de opțiunile pro-ruse promovate de alți candidați. DW scrie că votul, pe care îl califică drept „decisiv”, va reflecta direcția geopolitică a țării, după ce legăturile dintre Republica Moldova și Rusia s-au deteriorat în urma invaziei Ucrainei.

Republica Moldova votează pentru confirmarea sau respingerea parcursului său european, scrie Le Monde, iar France24 anunță că moldovenii își aleg președintele și calea, în timp ce acuzațiile de ingerință la adresa Federației Ruse cresc: „Alegerile reprezintă un test decisiv pentru orientarea proeuropeană a fostei republici sovietice”.

Reuters vede alegerile drept un „moment crucial” care va stabili dacă țara noastră va continua să se îndrepte spre integrarea europeană sau va rămâne divizată între influențele Estului și Vestului.

Perioada premergătoare votului a fost umbrită de acuzații de fraudă electorală, scrie Reuters. Votul a fost umbrit de acuzațiile de ingerință, negate de Rusia.

*„Un scrutin prezidențial cheie, combinat cu un referendum istoric privind aderarea la UE” – scrie Novaia Gazeta Europa. Sursa precizează că votul de astăzi dat de moldoveni „ar putea schimba viitorul țării și ar putea înscrie parcursul european al Republicii Moldova în Constituție”.

„Rezultatele alegerilor de astăzi vor influența nu doar viitorul politic al țării, ci și parcursul său spre integrarea europeană, votul asupra aderării la Uniunea Europeană având potențialul de a întări aspirațiile proeuropene ale națiunii”, scrie publicația Настоящее Время. Între timp, indică sursa, țara „se confruntă cu tentative de ingerință rusească, inclusiv tentative de corupere a alegătorilor”.

Moldovenii au fost chemați la urne să își aleagă președintele și să voteze pentru introducerea în Constituție a obiectivului de aderare la UE, pe fondul tentativelor de a perturba cele două scrutine. Presa internațională a scris despre acuzațiile conform cărora Moscova ar încerca să influențeze rezultatele alegerilor, schemele de cumpărare de voturi și tentativele de destabilizare, care ar fi orchestrate de fugarul Ilan Șor, inclusiv cele dejucate de oamenii legii, au scris și alte surse media internaționale, cum ar fi Radio Free Europe.

Manipulări în presa rusă în timpul alegerilor din R. Moldova

Scrutinele din țara noastră au fost reflectate și în presa rusă. Agențiile pro-Kremlin TASS și Ria Novosti, blocate pe teritoriul Republicii Moldova, au arătat imagini cu sute de oameni care stau la rând, pentru a-și exercita dreptul la vot.

Corespondentului RIA Novosti a anunțat că o coadă mare de persoane care doreau să voteze s-a format în fața Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, unde, cităm, „a fost deschisă singura secție de votare din Rusia”. Potrivit sursei, primii alegători au ajuns acolo noaptea.

De menționat că în Federația Rusă au fost deschise, în realitate, două secții, și nu o singură secție de votare. Una se află în sediul Ambasadei țării noastre la Moscova, iar cea de-a doua – în sediul Consulatului de la Moscova.

Precizăm că peste 55 de jurnaliști străini – din Austria, Japonia, România, China, Franța, Ucraina, dar și Rusia – au venit în Republica Moldova pentru a reflecta alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional.

Află cum decurge procesul de votare în țară, dar și peste hotare, ce încălcări au fost comise, inclusiv în diasporă, dar și pentru ce și-au dat votul cei 11 candidați care aspiră la funcția de președinte al țării – AICI.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult