Alegeri

Dan Alexe: Rezultatul referendumului va conta foarte mult pentru negocierile de aderare la blocul comunitar

Alegătorii își dau seama de importanța alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană, evenimente ce vor influența semnificativ negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Constatarea aparține jurnalistului Dan Alexe, care realizează corespondențe de la Bruxelles pentru Moldova 1 și Radio Moldova și a fost făcută în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

Jurnalistul constată că alegătorii conștientizează cât de importante sunt alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană.

„Pentru că după obținerea statutului de țară candidată, situația lucrătorilor moldoveni din străinătate s-a îmbunătățit din punct de vedere juridic. Deodată, multe bariere au căzut și lucrătorii încep să se simtă mai în siguranță, pentru că au drepturile asigurate, practic, pe același nivel cu lucrătorii din orice altă țară a Uniunii Europene. Tocmai acesta este principalul avantaj calitativ pe care îl oferă statutul de candidat - faptul că situația cetățenilor simpli se îmbunătățește brusc și devine egală cu cea a locuitorilor din vechile țări ale Uniunii. Asta înseamnă că lucrătorii moldoveni sunt mai protejați, deci vin cu mai mult curaj la urne. Și, în același timp, mulți dintre ei transmit și acasă care sunt avantajele participării și ale devenirii ca membru plin al Uniunii Europene. Deci este într-adevăr o mare schimbare calitativă.”

Despre faptul că prezența alegătorilor la referendum este mai scăzută decât cea la prezidențiale, jurnalistul explică că acest fapt denotă că nu este pe deplin conștientizată miza plebiscitului.

„Asta este un fenomen, să zicem, cvasi universal - faptul că alegerile care nu implică Guvernul sau președintele țării sunt de foarte multe ori percepute ca un fel de gest de protest și mulți își exprimă frustrarea fie prin neparticipare, fie printr-un vot pe care nu l-ar da în condiții normale, dacă ar fi să aleagă Guvernul sau președintele. Așa încât aș da ca exemplu, sigur, foarte diferit, dar în același timp, mecanismul identic - exemplul Brexit-ului. Foarte mulți englezi au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, doar ca un fel de gest de protest împotriva situației din țara lor. Și acum sigur că regretă. Deci abținerea de la vot sau votul negativ este, desigur, contraproductiv. Însă impulsul oamenilor care o fac este ușor explicabil psihologic. Ceea ce ar fi de făcut ar fi, desigur, un fel de pedagogie mai largă pentru a împinge oamenii să meargă să voteze. Pe măsură ce se schimbă generațiile, situația devine mai ușoară, dar deocamdată ne lovim de acest obstacol. Faptul că un asemenea referendum nu este perceput ca având valoare.

La întrebarea care ar fi reacția cancelariilor europene la rezultatele referendumului privind aderarea la blocul comunitar, Dan Alexe anticipează că vor conta foarte mult pentru negocierile de aderare la UE.

„Dacă referendumul arată o participare foarte scăzută sau dacă, cine știe, rezultatele se vor dovedi negative, asta va fi o foarte mare piedică pentru Republica Moldova să continue negocierile de aderare. Pentru că nu se poate negocia cu o țară a cărei populație nu arată entuziasm pentru intrarea în Uniune sau chiar arată un refuz de a intra în Uniune. Și atunci, oricât de mari ar fi eforturile Guvernului sau bunăvoința Guvernului și a Președinției, asta nu va fi suficient pentru a convinge cancelariile occidentale că moldovenii chiar doresc intrarea în Uniunea Europeană. [...] Dar efectul va fi același - un fel de respingere din partea Uniunii de a continua negocierile cu o țară care nu vrea să intre în Uniune. Nu poți să obligi pe cineva cu forța.”

Violeta Viliant

Violeta Viliant

Autor

Citește mai mult