Electorala

Cum au votat moldovenii din țară și din diaspora la referendum? HARTĂ

Duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova s-au prezentat la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte, dar și pentru a-și exprima opțiunea privind parcursul țării. Referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană a împărțit țara în două. Scorul s-a menținut foarte strâns între cele două tabere, suferind modificări de la oră la oră. Datele actualizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, după numărarea a 98,56% din procese verbale, pentru opțiunea „DA” s-au expus 50.16% dintre moldoveni (735.834 de voturi), iar pentru „NU” – 49.84% (731.123 de voturi). Diferența dintre cele două tabere este, la această oră, de 4.711 voturi.

„NU” pentru modificarea Constituției în majoritatea regiunilor din țară

În 27 de regiuni din țară, moldovenii au votat împotriva modificării Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană, arată datele preliminare prezentate de CEC.

În nouă regiuni, cetățenii au optat pentru „DA” la plebiscit. Este vorba de raioanele: Telenești, Călărași, Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Ialoveni, Hâncești, Cantemir, precum și în capitala țării, Chișinău.

TRM
Sursa: TRM

Votul din diaspora face diferența

Referendumul a trecut, conform datelor preliminare prezentate de CEC la această oră, însă la limită. Diferența a fost făcută de votul masiv venit din afara țării. În diaspora, 77,15% (165.521) au pus ștampila în dreptul opțiunii „DA” din buletinul de vot, iar 22.85% (49.016) au votat – „NU”.

Precizăm că CEC a procesat până la această oră 201 din cele 231 de procese verbale din diaspora, adică 87,01%.

Urmărește în timp real rezultatele preliminare pentru referendum AICI.

La alegerile din 20 octombrie cu privire la referendum, cetățenii au răspuns cu „DA” sau „NU” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pragul de validare a fost atins cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare, adică la ora 19.00. Vezi cum s-a desfășurat scrutinul - AICI.

Pentru ca referendumul republican constituțional să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se va considera adoptată, dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum.

Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirmă sau infirmă, printr-o hotărâre, rezultatele plebiscitului.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult