Iulia Navalnaia declară că se va întoarce într-o zi în Rusia pentru a candida la președinția țării
Iulia Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse Aleksei Nanalnîi, a declarat că într-o zi va reveni în Rusia și va candida la președinție, când liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va mai fi la putere, relatează BBC.
„Oponentul meu politic este Vladimir Putin. Și voi face tot posibilul pentru a provoca o cădere a regimului său cât de curând posibil”, a declarat Navalnaia pentru BBC.
Când momentul va fi potrivit, „voi participa la alegeri, în calitate de candidat", a mai spus ea în interviul pentru BBC.
Ea a precizat totuși că nu va reveni în țară atâta timp cât Putin, care controlează Rusia din 1999, este încă la putere.
Dar Iulia așteaptă cu nerăbdare ziua care, crede ea, va veni inevitabil, când epoca Putin se va încheia și Rusia se va deschide din nou.
La fel ca soțul ei, ea crede că va exista șansa de a se organiza alegeri libere și corecte. Când acest lucru se va întâmpla, ea spune că va fi acolo.
Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok în 2020. El a fost transportat cu avionul în Germania pentru tratament, iar cancelarul german a cerut răspunsuri din partea regimului lui Putin. Navalnîi a colaborat cu anchetatorii Bellingcat și a stabilit că otrăvirea a fost comisă de serviciul de securitate al Rusiei, FSB.
A început să își scrie memoriile pe măsură ce își revenea.
El și Iulia s-au întors în Rusia în ianuarie 2021, unde el a fost arestat după aterizare.
Navalnîi a murit la 47 de ani pe 16 februarie, lipsind opoziția rusă de liderul său cel mai carismatic și mai popular. El executa sentințe care totalizau 30 de ani și despre care susținea că au fost dictate în urma unor dosare fabricate pentru a-l reduce la tăcere.
Kremlinul îi califică pe aliații politici ai lui Navalnîi drept extremiști periculoși în slujba Occidentului care vor să destabilizeze țara. De asemenea, aparatul rus de stat susține că Putin se bucură de o susținere covârșitoare în rândul rușilor simpli, iar rata sa de popularitate ar fi de peste 80%.
Navalnîi a descris Rusia lui Purin drept un stat criminal condus de hoți, nomenclaturiști și spioni cărora le pasă doar de bani. El a prezis de multă vreme că Rusia s-ar putea confrunta cu tulburări politice, inclusiv o revoluție.
În unul dintre ultimele sale eseuri, Navalnîi a mustrat în 2023 elita rusă pentru lipsa ei de scrupule, exprimându-și condamnarea față de cei care au irosit o oportunitate istorică de a reforma țara după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.
Iulia Navalnaia l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea soțului ei, acuzație pe care Kremlinul a respins-o. Agențiile americane de informații au stabilit că Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, potrivit Associated Press și „Wall Street Journal”.
În august, Navalnaia a respins informațiile anchetatorilor potrivit cărora Navalnîi a murit din cauza unei „combinații de boli". Ea a declarat pentru BBC că Fundația anticorupție pe care o conduce acum în locul soțului ei are dovezi pe care le va dezvălui când va avea „imaginea întreagă".