Alegeri

Opiniile experților despre rezultatele referendumului

Rezultatele referendumului ar fi un efect ascuns, o mobilizare de ultim moment, o mobilizare masivă, susțin experții. În cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1, expertul în politici publice Sorin Ioniță a menționat că în Republica Moldova încă domină acea influențare din extern, iar opinia publică a fost manipulată la maximum.

Expertul în politici publice, Sorin Ioniță, susține că rezultatele referendumului ar fi un boicot al celor care sunt contra Maiei Sandu.

Este un blam chiar la adresa Maiei Sandu, pentru că o parte din propaganda anti-UE a constat și în asta - în a alipi referendumul de imaginea Maiei Sandu și a spune: vreți să votați contra ei, foarte bine, veniți și votați NU la referendum! Noi credeam că lumea instrumentată va sta acasă, deci va boicota referendumul. Există acest vot masiv NU care nu prea fusese anunțat, repet, sondajele arătau cu totul altceva”, a specificat expertul Sorin Ioniță.

Mai mult, Ioniță susține că nu s-a investit tare mult în informarea opiniei publice despre ce este referendumul.

Eu cred că s-a mers așa în virtutea unei inerții în baza măsurătorilor de opinie publică care existau, deci nu s-a investit foarte mult în asta, s-a investit foarte mult în a aduce lumea la vot și mi se pare că șefii de partid, miniștrii, Guvern, parlamentari nu au fost foarte tare prezenți în teritoriu ca să explice de adevărat, între oameni, despre ce este acest referendum și cum este el. Aici chiar există interferență externă masivă și că bună parte din opinia publică a fost sucită în moduri pe care le știți foarte bine”, a declarat expertul.

Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va reuși. Este reacția eurodeputatului Siegfried Mureșan, reales recent președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova. Oficialul a scris pe rețelele sociale că rezultatul strâns nu înseamnă că țara noastră este divizată, dar că, în pofida propagandei și a implicării masive a Rusiei, oamenii au găsit puterea de a alege Europa. Mureșan a arătat că integrarea europeană a Republicii Moldova continuă, iar ajutorul și implicarea Uniunii Europene vor fi mai necesare ca oricând.

Potrivit expertului în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, „rezultatul referendumului este dezamăgitor, dar trebuie să fie trase concluziile de rigoare”: „Sunt clar dovezi de implicare a Federației Ruse în manipularea conștiinței electoratului din Republica Moldova. Desigur în perioada următoare vor fi trase anumite concluzii. Faptul că, în acest moment, în pofida sprijinului primit din partea UE și a altor state membre UE, o parte din populație nu conștientizează ce înseamnă să fii membru al UE, este îngrijorător și ridică anumite semne de întrebare cu privire la necesitatea unei noi strategii de comunicare din partea autorităților, a societății civile, din partea statelor partenere ale R. Moldova”.

În urma referendumului din 20 octombrie, în preambulul Constituției va fi introdusă calea de integrare europeană a Republicii Moldova, susține fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu. Potrivit acestuia, dacă rezultatele referendumului vor fi validate, acesta se transformă într-o Lege Supremă.

Parlamentul prin hotărâre introduce respectiv modificările în Constituție, inclusiv dacă vor fi necesare cele două articole, unul de integrare europeană și unul de mecanismul de integrare. Va fi al doilea tur, dat fiind faptul că niciunul din candidați nu a obținut 50+1 din voturile exprimate la alegeri”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru Radio Moldova.

Vezi AICI cum s-au desfășurat cele două scrutine din 20 octombrie.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult