Electorala

Reacțiile liderilor europeni la rezultatele referendumului din R. Moldova

Moldoveni care au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei, susține premierul României Marcel Ciolacu.

„Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge și cetățenii din provincie și zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a salutat rezultatul referendumului, menționând că destinul țării trebuie decis doar de cetățenii săi.

La rândul său, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Maia Sandu și-a salvat din nou țara. „Înfurie Moscova, impresionează Europea și își salvează încă o dată țara - asta e ea, Maia Sandu. Un mare lider și o națiune curajoasă!”, a scris Tusk pe platforma X.

Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană și primul tur al alegerilor prezidențiale au avut loc în condițiile unei "ingerințe fără precedent" a Rusiei sau a intermediarilor ei, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters și AFP.

„Votul a avut loc într-un context de ingerință și de intimidare fără precedent din partea Rusiei și a intermediarilor ei vizând destabilizarea procesului democratic în Republica Moldova", a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, în cadrul briefingului de presă cotidian.

La rândul său, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru curaj, reiterând că „Europa este Moldova, iar Moldova este Europa”.

„Bravo Republica Moldova! Vă mulțumesc pentru curaj. Mulțumesc, Maia Sandu. Conducerea și curajul Dumneavoastră au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună”, a scris oficiala pe platforma X.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a menționat că, în fața tacticii hibride a Rusiei, Moldova arată că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european.

Nici reacția Moscovei nu s-a lăsat mult așteptată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a declarat că alegerile din Republica Moldova nu au fost libere și rezultatele arată o creștere "greu de explicat" a numărului de voturi în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene.

Peskov a descris campania electorală pentru alegerile din Republica Moldova drept "nelibere", denunțând faptul că opoziția a fost lipsită de oportunitatea de a face campanie și a fost supusă represiunii autorităților.

"Au fost persecutați, au fost aruncați în închisori, au fost interogați, nu li s-a permis să intre în țară, media au fost închise, resursele de internet au fost blocate și așa mai departe", a spus Peskov.

La primele ore ale zilei de luni, Maia Sandu s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova, afirmând că există "dovezi clare" că grupuri criminale care au lucrat împreună cu "forțe ostile intereselor noastre naționale" au încercat să cumpere 300.000 de voturi.

"Dacă spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupuri criminale trebuie să prezinte dovezi", a spus Peskov.

Menționăm că, potrivit datelor preliminare ale CEC, după procesarea a 99,55% din buletine, ponderea celor care au votat DA la referendum se ridică la 50,43%.

CITEȘTE ȘI

Opiniile experților despre rezultatele referendumului

Mită pentru alegători, secretul votului – încălcat, transportare – organizată. Abaterile semnalate de Promo-LEX în ziua alegerilor

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult