Externe

Summitul BRICS din Kazan: Extindere, dedolarizare și influență globală, în discuții

Liderii principalelor economii emergente se reunesc în Kazan, Rusia, pentru cea de-a 16-a ediție a summitului BRICS, organizată de președintele Vladimir Putin. Evenimentul marchează prima întâlnire a blocului extins, după ce Iran, EAU, Etiopia și Egipt s-au alăturat grupului anul trecut, notează Independent. Summitul, care se desfășoară pe parcursul a trei zile, reunește 33 de țări, dintre care 24 sunt reprezentate la nivel de conducere. Printre liderii prezenți se numără președintele chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

BRICS, format inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a evoluat într-un bloc important care se poziționează ca o contrapondere la influența G7, dominat de statele occidentale. Extinderea recentă a BRICS este văzută ca un succes pentru președintele Xi, care își dorește să întărească influența globală a Chinei.

Prezențe și absențe

Printre liderii care participă la summit se numără și președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele EAU, Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, care a ajuns deja în Rusia pentru a se întâlni cu Putin.

Cu toate acestea, președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost nevoit să-și anuleze vizita din cauza unei probleme medicale, după ce a suferit un traumatism cranian. El va participa la summit prin videoconferință.

Agenda summitului

Un punct cheie pe agenda summitului este „dedolarizarea” – un efort comun al BRICS de a reduce dependența de dolarul american în comerțul internațional. Summitul sub președinția lui Putin își propune să reformeze sistemul monetar și financiar internațional, cu scopul de a contracara sancțiunile impuse de Occident, în special cele aplicate Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Liderii BRICS discută, de asemenea, despre extinderea blocului, cu cel puțin 34 de țări interesate să se alăture, printre care se numără Malaysia, Nigeria, Bolivia și chiar Turcia, membră NATO.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult