Experți internaționali: Alegerile din Republica Moldova, marcate de interferențe externe și dezinformare
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional s-au desfășurat în contextul unor încercări masive de interferență străină și al unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice. Este concluzia observatorilor internaționali, care au monitorizat buna desfășurare a scrutinelor. Mai mult, experții susțin că dezinformarea continuă să se răspândească în online, iar autoritățile ar trebui să acționeze sistematic pentru a contracara falsurile.
Experți OSCE și ai Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului și-au exprimat îngrijorările cu privire la amestecul ilicit străin și eforturile de dezinformare, care au afectat integritatea procesului electoral. Aceștia urmează să facă un raport final al observatorilor, care va include o serie de recomandări bazate pe observațiile efectuate.
„Ziua alegerilor a fost calmă, bine organizată și procesul de votare a fost evaluat în general pozitiv de către observatorii internaționali cu doar câteva probleme procedurale. Autoritățile de drept și mulți actori internaționali au declarat că Moldova este ținta unui război hibrid direcționat din afară care include diferite forme de interferență manipulativă pentru a destabiliza țara”, a declarat Lucie Potuckova, coordonator OSCE.
„Camerele de supraveghere nu au fost poziționate foarte bine, pe lângă acestea au existat și niște chestiuni procedurale minore. Am constatat foarte puține incidente izolate, cum ar fi presiunea asupra votanților sau influențarea acestora”, a declarat Urszula Gacek, reprezentantă ODIHR.
Potrivit experților Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO, dezinformarea continuă să se răspândească în online, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, creând narațiuni false și negative cu privire la Uniunea Europeană și la perspectivele de integrare europeană ale Republicii Moldova.
„În pofida eforturilor autorităților de a contracara dezinformarea și schemele de cumpărare a voturilor, ENEMO își exprimă îngrijorarea maximă cu privire la aceste încercări de a îndepărta țara de la consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept. Organele de administrare a alegerilor au gestionat procesul în mod transparent și profesionist. Încălcările procedurale minore sau neregulile din ziua alegerilor nu au afectat integritatea procesului”, a menționat Dritan Taulla, șeful misiunii ENEMO.
Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor - ENEMO va rămâne în continuare în țară pentru a observa eventualele contestații și recursuri și va publica o altă declarație preliminară la 4 noiembrie, ziua de după turul doi al alegerilor.