Regional

O expoziție de prosoape tradiționale țesute, organizată la Muzeul din Soroca

În Republica Moldova, țesutul prosoapelor este un meșteșug popular pe cale de dispariție. Printre meșterițele autohtone care-l mai practică și care vor să-l transmită generațiilor viitoare, este Veronica Damaschin din satul Rublenița. Meșterița și-a vernisat prima expoziție la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat" din municipiul Soroca. Ca să nu se piardă acest meșteșug, femeia își dorește să înființeze un atelier de creație pentru tineri.

A început a țese ștergare îndată după ce s-a căsătorit și a trecut pragul în noua familie. Cel care a învățat-o să mânuiască suveica a fost soțul său. De atunci Veronica a țesut mii de prosoape. Fiecare prosop pe care-l face diferă de altele, în funcție de pentru ce și pentru cine este confecționat. De 30 de ani, femeia petrece ore în șir la stative.

„Această pasiune o am de la regretatul meu soț. La ei toată familia, mama și tata au țesut. Și eu mânuiesc demult, de aproape de 30 ani, această îndeletnicire și vreau să o transmit nepoțicăi mele. Prosoapele mele au ajuns cam pe tot globul pământesc, în mai multe țări, unde conaționalii noștri procură, chiar și cei străini. Le place foarte mult arta noastră tradițională”, a relatat meșterița.

Galeria Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat" din Soroca a fost plină de zeci de prosoape cu motive tradiționale. Expoziția a prezentat atât lucrări țesute vechi, cât și noi, decorate în mod special cu elemente specifice regiunii Soroca.

„Această expoziție este inedită prin faptul că a îmbrăcat muzeul, l-a făcut așa ca o casă mare. Important că la această expoziție avem tineri. Sper ca măcar cineva din ei să înțeleagă și să se gândească un pic că vine vremea vreodată să fie curios ce au făcut buneii mei, ce au făcut străbuneii mei. Asta este foarte important”;

„Acest meșteșug a fost uitat foarte demult, dar suntem bucuroși că revine la viață. Doamna Veronica este foarte iscusită, participă la diferite expoziții naționale, locale și internaționale. Suntem bucuroși de această expoziție”, au spus vizitatorii.

Prosoapele create de Vera Damaschin ajung și peste hotarele țării, acolo unde se află conaționalii noștri care nu uită de tradițiile de acasă. Visul ei cel mai mare este să deschidă un atelier de creație pentru tinerii dornici să învețe acest meșteșug.

Citește mai mult